В продължение на десетилетия археолози разследват и обсъждат причините за

...
В продължение на десетилетия археолози разследват и обсъждат причините за
Коментари Харесай

Перуанската цивилизация е тръгнала от маите преди 5000 г

В продължение на десетилетия археолози проверяват и разискват аргументите за появяването на обособена южноамериканска цивилизация в Перу, по време на късния остарял интервал (3000-1800 година прочие Хр.). Един от непрекъснатите въпроси е за ролята на селското стопанство и по-специално на царевицата в еволюционния развой на тези ранни комплекси и централизирани общества.

До в този момент най-разпространената доктрина бе, че морските запаси, а не селското стопанство и царевица са били стопански мотор на развиването на цивилизацията в региона.

 Перуанска цивилизация

Днес изследванията, водени от доктор Джонатан Хаас, дават ново виждане по въпроса, посредством наблюдението на микроскопични доказателства, открити в почвата, върху каменни сечива и други, които са датирани посредством метода C 14 (въглеродно проучване, което дефинира с акуратност датата на произхода на проучвания материал).

След дълги години на изследвания, Хаас и сътрудниците му заключват, че по време на късната архaйка, царевица е била главен хранителен съставен елемент в менюто на хората, живеещи в района Норте Чико в Перу. Това е било и място на културен подем през 3-то хилядолетие прочие Хр.

Това ново доказателство демонстрира ясно, че най-ранната поява на цивилизацията в Южна Америка е въз основата на селското стопанство, както и в другите велики цивилизации на Месопотамия, Египет, Индия и Китай.

 Тераси за киноа в Перу

Общ детайл сред всички тези антични международни сили е зърното, което подсигурява благонадежден приход и е елементарно за предпазване. В Перу учените откриват, че царевицата е на всички места. Тя е неизменима част от метода им на хранене и основна част от стопанската система на цивилизацията.

Изследванията са съсредоточени от региона Норте Чико до северните и централни елементи на Перу, от Андите до западно крайбрежие. Районът се счита за мястото, където се реализира културната еволюция в Андите.

За интервала от 2002 до 2008 година са изследвани 13 местоположения за произвеждане, преправка и ползване на царевица, датирани сред 3000 и 1800 година прочие Хр.

Изследователите заключват, че разпространяването на царевицата на разнообразни места и в голям брой семейства демонстрира, че този бранш се е отглеждал интензивно в района. Проучването демонстрира какъв брой огромно в действителност е смисъла на селското стопанство при обезпечаването на здрава икономическа основа за възхода на централизирани, сложни и международни цивилизации.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР