В продължание на повече от десетилетие Facebook, сега известен като

...
В продължание на повече от десетилетие Facebook, сега известен като
Коментари Харесай

Защо компаниите от Силициевата долина наемат все повече икономисти?

В продължание на повече от десетилетие Фейсбук, в този момент прочут като Meta, отпуска стипендии на обещаващи студенти, работещи по авангардни проучвания. Наградата, която тази година включва до две години университетско образование и стипендия от 42 000 $, е била предоставяна на компютърни учени, инженери, физици и статистици. Сега обаче тя отиде при икономист, оповестява The Economist.

„ Не го чаках “, споделя Хауме Вивес и Бастида - щастливият адресат, който работи върху докторска степен в Масачузетския софтуерен институт (MIT).

Силициевата котловина от ден на ден се обръща към икономическата просвета за намирането на решения на основните бизнес проблеми – от ценообразуването и създаването на артикули до дълготрайната тактика. Данните за намиране на работа от 10 водещи стратегии за висше обучение по стопанска система демонстрират, че софтуерните компании са наели един на всеки седем индивида със приключена докторска научна степен през 2022 година по отношение на по-малко от един на всеки 20 през 2018 година

Amazon е най-ревностният " събирач " на личен състав. Гигантът за електронна търговия в този момент има към 400 икономисти на цялостен работен ден, или няколко пъти повече от характерен проучвателен университет. Uber е различен огромен шеф – предходната година компанията за транспорти нае една пета от випуска на Харвардския университет.

" Ниското възнаграждение на учените в университетските институции е един от факторите ", споделя Джон Лист, професор в Чикагския университет, който е работил в Uber и Lyft. Но софтуерните компании оферират и доста от преимуществата на университетската кариера, само че без да изискват непрекъснати изявления в научните списания.

В предишното насочването към частния бранш постоянно означаваше цялостно отричане от проучванията. Сега проучванията към момента могат да бъдат значим съставен елемент от работата.

" Достъпът до обширните данни на фирмите също е огромен бонус за откривателите, които желаят да работят за тях ", споделя Стив Таделис от Калифорнийския университет в Бъркли, който е прекарал две години в eBay.

Междувременно за огромните софтуерни корпорации икономистите оферират умения, които постоянно липсват на компютърните учени и инженери. Те имат добра визия за статистиката, както и схващане за това по какъв начин тласъците въздействат върху човешкото държание. Най-важното е, че икономистите са умели в проектирането на опити за идентифициране на причинно-следствените връзки сред обособените променливи.

Инженерите по машинно образование нормално мислят от позиция на проблемите с прогнозирането, до момента в който икономистите могат да дефинират причинно-следствените параметри.

В два интервала сред 2015 година и 2017 година Джон Лист и неговите сътрудници от Lyft, Държавния университет на Аризона и Бостънския университет, изследвали цените и времето за изчакване за транспортите на Lyft в 13 американски града, с цел да оценят цената на времето. Проучването открива, че потребителите на Lyft правят оценка времето си на към 19 $ на час. Този извод кара компанията да вкара нова функционалност в приложението, наречена „ Изчакайте и запазете “, която разрешава на водачите да изберат по-дълго време за очакване в подмяна на по-ниска цена.

Въпреки всичките си скорошни триумфи в набирането на личен състав, Силициевата котловина може да има известни компликации в привлечането на най-хубавите икономисти в бъдеще.

" За разлика от области като изкуствения разсъдък, най-хубавите ни мозъци към момента остават в университетите " отбелязва Лист.

Но може би тази наклонност е на път да се промени.

„ Бих желал да бъда професор. Бих желал да върша проучвания, с цел да си изкарвам прехраната. Но мога да направя това и в софтуерна компания ", разяснява пред The Economist стипендиантът на Meta Хауме Вивес и Бастида.  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР