В природата на човека е заложено чувството на безпокойство. Все

...
В природата на човека е заложено чувството на безпокойство. Все
Коментари Харесай

Как да намалим излишния стрес и тревожност

В природата на индивида е заложено възприятието на безпокойствие. Все има нещо, от което да сме недоволни, нещо, което да ни безпокои. Колко пъти ви се е случвало да се разсъните посреднощ с унищожителни мисли или възприятие на суматоха и да не можете да заспите до сутринта? Вероятно нееднократно. Не сте единствени. Има разлика обаче сред безпокойствие и трeвожност. Психолозите изясняват, че безпокойството е краткотрайно положение и е обвързвано с съответна причина. Тревожността обаче е по-трайно възприятие, което може да приказва за психичен проблем. И в случай че тревогата изисква от време на време профилирана интервенция, то възприятието на безпокойствие е изцяло допустимо да бъде следено от нас самите. Известният публицист Кори Бум споделя: „ Безпокойството не ни лишава от утрешната тъга, само че ни лишава от днешната мощ “. Ето няколко техники, с които ще намалите безпокойството:

  1. Определете си съответно време да се тревожите. Да, звучи малко необичайно да си определяте съответен час, в който да се тревожите, само че тази техника в действителност оказва помощ. Тя е изследвана от Университета на Пенсилвания и включва четири стъпки:
  • пределете какво тъкмо ви тревожи;
  • пределено уместно време и място, с цел да помислите върху тази тревога;

- в случай че започнете да мислите за паниките си, само че не в уреченото време, получавате бонус точка, в случай че насочите мислите съм нещо друго;

- не губете време за паники в страдание, вместо това измислете проект за това по какъв начин да решите казуса си.

2. Задайте си въпроса дали можете да извършите нещо. Ако отговорът е негативен, с какво си помагате, като се тревожите? Всички знаем това предписание, само че въпреки всичко продължаваме да се изтезаваме с неприятни мисли и сюжети от рода на „ ами в случай че... “.

3. Гледайте да сте заети с нещо. Обикновено се тревожим, когато мозъкът ни не е ангажиран с нещо друго. Затова и постоянно сънят на хората, които са склонни към безпокойствие, е лек и неустойчив. Затова би трябвало да сте заети. Едно британско изследване демонстрира, че заетостта оказва помощ на хората, които са претърпели тежка контузия. Това обаче не включва безусловно единствено работа, а всевъзможни  активни и приятни действия, които ще ви разсеят от проблемите.

4. Медитирайте. Медитацията ни учи на самоконтрол, доближава ни към нас самите и към света, учи ни да живеем в сегашния миг и да приемем себе си такива, каквито сме. Същевременно ни оказва помощ да се фокусираме върху казуса и да го разгадаем, в случай че е допустимо.

5. Правете физически извършения. Физическите упражнение потвърдено понижават равнищата на напрежението в организма и също така ни поддържат здрави. Според специалисти от Харвард постоянните извършения усъвършенстват паметта, концентрацията и логистичните ни качества. При извършения се отделят хормони, които ни вършат по-щастливи.

Бонус съвет:

Чували ли сте за един елементарен способ с ластик? За да се спасят от отрицателните мисли, някои хора носят гумен ластик на китката си и всякога когато усетят, че мислите им се насочват към казуса, дърпат ластика на китката си, като по този метод си предизвикват болежка и изпращат сигнали на мозъка, че тази „ зона “ е неразрешена. Опитайте.

Цветелина Велчева

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР