В превод "пробито тяло", сашими е японската кулинарна традиция да

...
В превод "пробито тяло", сашими е японската кулинарна традиция да
Коментари Харесай

Забавни факти за японското сашими

В превод "пробито тяло ", сашими е японската кулинарна традиция да се ядат сурови морски блага и месо.

Някои от най-популярните съставки на сашими включват риба звук, сьомга, калмари, скариди, както и сурово говеждо месо.

За разлика от суши, което е ядене, приготвено от сурови морски блага и ориз, сашими се сервира на филийки дружно с подправки и гарнитури. И до момента в който двете ястия са разнообразни, сашими може да се откри в множеството суши заведения за хранене. В Япония сашими нормално се сервира като предястие, само че може да се яде и с ориз и мисо чорба като част от главното ядене.

Ето няколко забавни обстоятелството за сашими:

Произходът на сашими е нерешителен

Има доста разнообразни теории за произхода на сашими. Според една от тях това ядене, каквото го познаваме през днешния ден, черпи корените си от рецепта с фино нарязана сурова риба, маринована в фалшифициран оцет, наречена намасу.

Учените са единомислещи, че сашими става известно в Япония през интервала Едо сред 1600 и 1867 година Сушито идва малко по-късно с изобретяването на нигири или композиция от фалшифициран с оцет ориз с резени сурова риба, която се появява преди началото на 19 век. Скоро са създадени разнообразни стилове суши и този вид заведения за хранене порастват като гъби в Япония.

Видове морски блага, които могат да бъдат класифицирани като сашими, са голям брой

Тъй като другите морски блага имат разнообразни усети и текстури, не всички сашими са основани идентични. Вероятно най-често срещаните ястия със сашими се подготвят от риба звук и сьомга. Други известни сашими се вършат от ципура, скумрия и по този начин нататък. Освен рибата, мидите и мекотелите също са известни варианти за сашими – калмари, скариди, миди, морски таралеж.

Сашими може да се направи от месо

Докато морските блага са синоним на сашими, деликатесът от време на време се прави и от месо, като говеждо и пилешко. Най-често употребяваното говеждо сашими е от сорта Wagyu. Въпреки че не е толкоз постоянно срещано, пилешкото сашими съществува. Месно сашими от време на време се подготвя и от по-необичайни съставки, като конско месо, елени и даже морска костенурка.



Рязането на сашими е изтънчено изкуство

Въпреки че може да наподобява просто, рязането на сашими се смята за кулинарно изкуство. Най-често срещаният жанр на нарязване на сашими се назовава хира зукури, където морските блага се нарязват на тънки филийки, а методът усу зукури - на толкоз тънки филийки, че да наподобяват съвсем транспарантни.

Сашими може да се съчетае с редица подправки

Сашими нормално се съпровожда от разнообразни подправки за понижаване на рибния усет и миризма на по-мазната риба. Повечето сашими идват със соев сос и пикантна паста, наречена уасаби. Суши заведенията за хранене нормално разполагат с дребни гарафи със соев сос на всяка маса. Гостите изсипват малко количество от соевия сос от гарафата в съда и потапят своите части сашими в него.

Направено от надробен японски хрян, уасабито не би трябвало да се смесва със соев сос преди консумация, а по-скоро да се слага непосредствено върху сашимито. Важно е да не прекалявате с нито една от подправките, защото те елементарно могат да надделеят над усета на морските блага.

Сашими нормално се сервира върху легло от настърган дайкон или бяла ряпа и зелени листа шисо - тази гарнитура се назовава цума. Нарязани в красиви форми, като цветя, те са предопределени освен да прикрият миризмата на рибата, само че и да подтикват апетита.

Сашими също по този начин постоянно се комбинира с маринован джинджифил, който има за цел да почисти небцето сред другите рибни усети. Джинджифилът в никакъв случай не би трябвало да се яде непосредствено с части сашими.

Сашими може да отлежава

Най-доброто сашими не е наложително да дойде в чинията ви напряко от морето. Вместо това висококачествените сашими, сервирани в топ японски заведения за хранене, отлежават. Много сортове риба, в това число риба звук, имат доста слаб усет на умами, когато са прясно уловени.

Тяхната текстура също по този начин може да бъде много твърда. Морските блага, които отлежават на изсъхнало, понижават влагата и разграждат протеините, омекотявайки плътта и молекулите на усета.



Има разнообразни кулинарни обичаи за ястие на сурови морски блага и месо

Сашими не е единствената кулинарна традиция, която включва консумация на сурови морски блага и месо. Произхождащо от Италия, карпачото е фино нарязано сурово говеждо, телешко или морски блага, приготвени със зехтин, лимон, оцет и подправки.

Също част от италианската кухня, крудо е различен термин, който се отнася до сурово месо и морски блага. Въпреки това, за разлика от карпачото, което се предлага на тънки като хартия резени, крудо може да се подготви по всевъзможен метод. Не на последно място, тартарът се състои от нарязано на кубчета или смляно - вместо нарязано - сурово месо или морски блага.

Макар че механически не е сурово, защото е изсушено в цитрусов сок, севиче постоянно се съпоставя със сашими. Среща се в страни от Латинска Америка, като Колумбия, Перу и Мексико, като е спечелило почитатели по целия свят.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР