В превод Буда означава просветлен или пробуден. В учението му

...
В превод Буда означава просветлен или пробуден. В учението му
Коментари Харесай

8 урока на Буда – Интересно за ума и полезно за душата!

В превод „ Буда ” значи „ прояснен ” или „ пробуден ”. В учението му няма нищо, което да опонира на вътрешната естетика на всяко друго течение – религиозно или философско. Тези уроци са универсални и безконечни, а познаването им е забавно за мозъка и потребно за душата.

1 . Да започнеш с дребното, е обикновено.

Каната се цялостни последователно, капка по капка. Всеки занаятчия в миналото е бил фен. Ако сте поредни и търпеливи, ще постигнете триумф. Никой не може да преуспее за една нощ: триумфът идва при оня, който е подготвен да стартира от дребното и старателно да се труди, до момента в който не изпълни каната догоре.

2 . Мислите са материални.

Нашето схващане е всичко. Ако човек приказва или работи с неприятни мисли, го преследва болежка. Ако приказва или работи с чисти планове, го следва благополучие. За да живееш вярно, би трябвало да запълниш съзнанието си с „ верни ” мисли. Правилното мислене дава всичко, което пожелаете; неправилното мислене е зло, което в края на краищата ще ви унищожи.

3 . Простете.

Да сдържате гнева у себе си, е все едно да хванете парещ въглен с желанието да го хвърлите по различен, само че в действителност ще се изгорите самите вие. Когато освобождавате тези, които са заключени в пандиза на неопрощението, вие освобождавате и себе си от този затвор. Никого не можете да потискате, без да потискате и самите себе си. Учете се да простите бързо.

4 . Вашите действия имат значение.

За да се развивате, би трябвало да действате; с цел да се развивате бързо, би трябвало да действате всеки ден. Пословицата гласи: „ Бог дава на всяка птица червей, само че не го хвърля в гнездото ”. Буда споделя: „ Аз нямам доверие в ориста, която се стоварва върху хората, когато те работят, само че имам вяра в ориста, която се стоварва върху тях, в случай че те бездействат ”.

5 . Опитвайте се да разберете.

Престанахме да се борим за истината, започнахме да се борим само за себе си. Първо се пробвайте да разберете и едвам по-късно се постарайте да схванат вас. Трябва да вложите всичките си сили, с цел да разберете гледната точка на индивида насреща. Вслушвайте се в другите, разберете тяхната позиция и ще постигнете успокоение. Съсредоточете се повече върху това да бъдете щастливи, в сравнение с да бъдете прави.

6 . Победете себе си.

По-добре да победиш себе си, в сравнение с да спечелиш хиляди сражения. Тази победа не могат да ти лишават нито ангелите, нито демоните, нито раят, нито пъкълът. За да победиш себе си, би трябвало да контролираш своите мисли. Те не би трябвало да бушуват като морски талази. Ще си кажете – не мога да управлявам мислите си. Мисълта идва когато си изиска. Но на това Буда дава отговор – не можете да възбраните на птицата да лети над вас, само че безспорно можете да й попречите да свие гнездо на главата ви.

7 . Живейте в естетика.

Хармонията идва от вътрешната страна. Не търсете извън това, което може да бъде единствено в сърцето ви. Хармонията не е новата работа, новата кола или новият брак; хармонията – това е мирът в душата и той стартира с вас самите.

8 . Бъдете признателни.

Нека благодарим за това, че в случай че не сме учили доста, то най-малко не сме изгубили доста време, а в случай че сме изгубили време, то най-малко не сме се разболели, в случай че пък сме се разболели, най-малко не сме мъртви. Винаги ще се откри нещо, за което си коства да благодарим. Не бъдете толкоз песимистични, че за минута, даже в миг на спор, да не сте в положение да осъзнаете най-малко 10 неща, за които си коства да сте признателни. Не всички могат да се разсънят през днешния ден сутринта; през вчерашния ден някои са заспали за финален път. Винаги има нещо, за което си коства да благодарим.

Инфо: http://evolife.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР