В прелюдията към т.нар. масово ваксиниране се раждат странни иновации.

...
В прелюдията към т.нар. масово ваксиниране се раждат странни иновации.
Коментари Харесай

Ваксинирането вече ражда иновации: тест преди дозата

В прелюдията към така наречен всеобщо имунизиране се раждат странни нововъведения. Старозагорската УМБАЛ  " Проф. доктор Стоян Киркович " вкара условие за наложителен негативен тест за COVID-19 преди ваксинирането. Не е известно другаде в страната да има такова изискване. На другите места преди инжекцията медицинските лица питат хората за общи неразположения, признаци, мерят им кръвното, а някъде ги преглеждат със слушалка - само че не ги изследват носители ли са на вируса сега.

През уикенда здравното заведение разгласява телефон, на който хората могат да се записват за ваксиниране в негов кабинет. Ваксините ще се слагат всеки вторник (до 30 души), съгласно листата след снабдяване на дозите. Оказа се обаче, че на място искащите ще бъдат изследвани с бърз антигенен тест, а имунизацията ще бъде осъществявана единствено при негативен резултат. Тестът няма да се заплаща. Той ще се размине на хората, които дават негативна PCR или антигенна проба от лицензирана лаборатория, взета до два дни по-рано. " Правим го поради сигурността на хората, които ще бъдат имунизирани. По-социално от това няма по какъв начин да подходим ", разяснява пред " Сега " шефът на болничното заведение проф. Йовчо Йовчев. На констатацията, че на никое място другаде в страната не се изисква негативен тест, той отвърна: " Не го вършат, само че в случай че този, който се имунизира, е позитивен, какво вършим? Гледам риска да е най-малък ".  По принцип бързата проба не се счита за изцяло достоверна, по тази причина, в случай че тя е позитивна, съответният човек ще би трябвало да си направи общоприет тест, или ще му бъде предписано лекуване.

Още при старта си целият този развой среща компликации. Телефонът на кабинета в болничното заведение бе спрян три дни след оповестението му, тъй като описът за първите два вторника се запълни. От заведението оповестиха, че единствено в понеделник са се обадили 74 души, най-вече медицински и педагогичен личен състав, които попадат в първите две етапи от ваксинирането. Друга бъркотия е неналичието на изясненост кой тъкмо може да се записва. Две от известията на болничното заведение (на уеб страницата и във " Facebook " ) гласят, че имунизирането протича съгласно имунизационния проект. В най-първото обаче липсва такова конкретизиране и остава усещането, че всеки може да се запише. От диалога на " Сега " с проф. Йовчев не се разбра кои лица имат право. Той сподели единствено, че всеки ще бъде извикан съгласно листата, откакто остави данните си. А тематиката е значима, тъй като в някои градове има брожения от " пререждане ", въпреки ползата като цяло на българите към имунизирането да не е висок.

Междувременно РЗИ - Бургас също разгласява на интернет страницата си телефони, на които искащите могат да се записват. Уточнява се, че става дума за хора, попадащи в първите две етапи. Съобщава се също, че наличните количества са от препарата на " Астра Зенека ".

 

318 ПУНКТА

е определил 318 пункта за ваксиниране в страната. Те са в лечебни заведения, поликлиники и здравните инспекции. Заповедта дава опция и на персоналните лекари да имунизират искащите от пациентските им листи, само че процесът още не е стартирал.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР