В предложенията си за нова Конституция ГЕРБ се е съсредоточил

...
В предложенията си за нова Конституция ГЕРБ се е съсредоточил
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Тепърва предстоят разговорите по същество

В предложенията си за нова Конституция ГЕРБ се е съсредоточил върху области, които са сериозни. Това съобщи в ефира на „ Здравей, България” депутатът от партията Менда Стоянова.

„ Става въпрос за правосъдната система, където могат да се добавят и трансформират още доста неща, за реализиране на конституционна самостоятелност на правосъдната система. Има и няколко оферти, към които всички български жители обявиха поддръжката си на референдума преди няколко години”, добави още тя.

По нейните думи през вчерашния ден, при консултациите с обособените партии, е било конкретизирано, че това, което е импортирано досега, е минимално, а смисълът е бил да се повдигне въпросът за Велико народно събрание и нова Конституция.

„ От Вътрешна македонска революционна организация ясно показаха своята кардинална поддръжка за привикване на Велико национално заседание и подготовка за нова Конституция. Нормално е те също да имат някакви свои оферти, които да желаят да бъдат включени”, разясни Стоянова.

Тя добави, че НФСБ също са декларирали, че имат сходни оферти. „ Вероятно и другите групи, в случай че успеем да внесем предлагането за привикване на Велико народно събрание и нова Конституция в Народното събрание, също ще имат своите хрумвания. Тепърва предстоят диалозите по същество”, съобщи още Менда Стоянова.

На въпрос дали от ГЕРБ организират неофициални диалози с вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия Стоянова уточни: „ Категорично декларирам, че не водим никакви подмолни диалози с който и да е било. Българска социалистическа партия като виновна политическа мощ е добре да организира дебата в своите структури и да вземе решение”, изясни тя.

Според нея Велико национално заседание, с 400 депутати, ще бъде доста по-легитимно да организира дебата и гласуването за промени в Конституцията от актуалното постоянно.

Стоянова изрично опроверга обвиняванията, че ГЕРБ са се насочили към Велико народно събрание, с цел да печелят време. „ Затова ние желаеме още на 2 септември – първият работен ден на Народно събрание, да внесем, в случай че успеем да съберем 120 подписа, това предложение. За да може в най-ранния период – 2 ноември, да има изясненост дали ще има поддръжка и да е ясно какво ще се случи”, сподели още депутатът от ГЕРБ.

Ако не бъде събрана нужната поддръжка за промени в Конституцията до 2 ноември Стоянова уточни, че ГЕРБ ще вземе своите решения в друга фактическа конюнктура.

Менда Стоянова изрече и персоналното си мнение за блокадите по основни булеварди. „ Всеки има право да стачкува, само че аз мисля, че митингът на всеки би трябвало да се разгръща до такава степен, докъдето не пречи на останалите да реализират своите права. Тези блокади, може би, по буквата на закона са законни, само че по морала на обществото – са неморални”, заключи тя и добави, че страната не ги отстранява, с цел да не се основават провокации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР