В прашния пустинен град Вумера, в южноавстралийската пустиня, учените се

...
В прашния пустинен град Вумера, в южноавстралийската пустиня, учените се
Коментари Харесай

Hayabusa2 носи ценен материал от астероида Рюгу на Земята

В прашния необитаем град Вумера, в южноавстралийската пустиня, учените се приготвят. На 6 декември 2020 година, след шест години в космоса, галактическият транспортен съд Hayabusa2 на Агенцията за аерокосмически проучвания на Япония най-сетне ще се завърне на Земята.

Той носи със себе си товар необикновено необичаен, скъп и извоюван мъчно – минимум 100 мг материал, събран от повърхността на метеорита Рюгу. Той ще пусне капсулата, съдържаща тестът, на Земята, а самият галактически транспортен съд ще продълж към други астероидни цели.

Завръщането на Hayabusa2 ще означи крайъгълен камък в забележителния героизъм на галактическата просвета, общо пътешестване от към 5,24 милиарда километра. Астероидът Рюгу – прочут по-рано като 1999 JU3 – е на елиптична орбита, която го придвижва тъкмо в орбиталната пътека на Земята към Слънцето и съвсем до орбитата на Марс.

Планирането на пътуването на Hayabusa2 включва пресмятане на това къде ще бъде метеоритът в бъдеще и чертане на път, който ще води галактическия транспортен съд там, където е трябвало да премине, като се употребява гравитацията на Земята за прояви на ускоряване.

След това галактическият транспортен съд трябваше да може да се допре до метеорита, два пъти, да събере материал и двата пъти, и да отскочи още веднъж от метеорита, преди да се върне назад до мястото, където ще е Земята, до момента в който пътуването му назад завърши.

Екипът за събиране на капсулата дойде в Австралия. Провеждат се подготовки за добиване на капсули и проби на технологията, която ще се употребява за следене на входящата капсула.

Този дребен товар е извънредно скъп. Само една друга задача сполучливо е върнала проба от метеорит на Земята. Оригиналната задача на JAXA Hayabusa до метеорита Itokawa върна проба на Земята през 2010 година, само че устройството за взимане на проби не беше сполучливо и единствено няколко микрограма материал бяха превозени до дома.

Сто мг е безусловно благосъстояние от материал в съпоставяне и учените се надяват да могат да организират подробни проби. Тъй като Рюгу е първичен въглероден метеорит, се счита, че той е запазил някои от най-девствените материали в Слънчевата система, релативно непроменени (с изключение на известно облъчване), защото се е формирал преди към 4,5 милиарда години.

Тази дребна извадка, надяват се учените, ще може да даде известна визия за ранните дни на Слънчевата система и образуването и еволюцията на вътрешните скалисти планети.

Очаква се капсулата да слезе сред 3,30 ч. и 4,30 ч. ACDT (австралийско централно лятно време) на 6 декември 2020 година, създавайки брилянтна огнена топка, създадена от топлината на нахлуване в атмосферата. Специален топлинен щит ще защищити капсулата от температури към 3000 градуса по Целзий.

След отварянето на парашута си, се чака да кацне в границите на 100 квадратни километра (40 квадратни мили) район в предпазената зона Уумера (Woomera), изпращайки радиосигнал до екипа за прибиране. След като маякът кацне, този сигнал към този момент няма да бъде открит от наземните станции, тъй че хеликоптер ще прелети, с цел да наблюдава капсулата.

След като бъде открита, капсулата ще бъде откарана с хеликоптер до оборудване за бърз обзор. Там ще се вземат проби от всички газове вътре в контейнера, преди той да бъде подложен в запечатана транспортна кутия и върнат назад до Япония. Тогава идващият стадий от изследователския развой в действителност ще стартира, защото учените стартират усърдната работа по проучване и разбор на скалата.

Междувременно полетът на Hayabusa2 ще продължи. Следващата му спирка ще бъде метеорит (98943) 2001 CC21 през юли 2026 година, след което ще продължи към метеорит 1998 KY26 за срещата през юли 2031 година

Тази публикация в началото е оповестена от ScienceAlert.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР