В Прага бе демонтирана статуята на съветския маршал Иван Конев,

...
В Прага бе демонтирана статуята на съветския маршал Иван Конев,
Коментари Харесай

Прага демонтира паметника на съветския маршал Конев

В Прага бе демонтирана статуята на руския маршал Иван Конев, заяви Би Би Си. На нейно място ще бъде подложен нов монумент, отдаден на освобождението на чешката столица от нацистите през Втората международна война. Общинският регион Прага-6 взе решението още на 12 септември 2019 година, само че нуждата от разрешаването на разнообразни процедурни въпроси е забавила демонтажа с половин година. 

Паметникът на маршал Конев ще бъде изпратен в вместилище, а след това ще стане част от експозицията на музея на Паметта на ХХ век, съобщи представителят на регион Прага-6 Ондржей Шрамек. Мисията на бъдещия музей, който към този момент съществува единствено като идея, е да съхранява паметта на жертвите и съперниците  на тоталитарните режими.
 
Действията на градския съвет бяха наказани от пресс-секретаря на чешкия президент, съгласно който опозиционни политици са злоупотребили с изключителното състояние в страната. Дълбоко отвращение изрази и съветското посолство в Прага.

През ноември 2017 година незнайни боядисаха паметника в розово и изписаха та постамента „ 1956, 1961, 1968, 2017 ” — датите на потушаването не унгарското въстание от руски войски (1956), начало строителството на  Берлинската стена (1961), събитията от Пражката пролет (1968) и 120-годишнината от рождението на Конев (2017).

През лятото на същата година, преди реконструкцията на Стария градски съвет, от постройката беше свалена мемориалната плоча на Конев, като управляващите оповестиха, че тя няма да бъде върната след края на ремонта.

По време на Втората международна война маршал Конев командва войските на 1-ви украински фронт. На 9 май 1945 година той освобождава Прага от нацистите.  През 1956 година Конев управлява интервенцията за потушаване на унгарско въстание в Будапеща. Според чешките историци през 1968 година той е взел участие в решението да се изпратят войски в Чехословакия. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР