В пост във Фейсбук, той обясни, че миналата седмица от

...
В пост във Фейсбук, той обясни, че миналата седмица от
Коментари Харесай

ИТН оттегли подкрепата си за кабинет на Габриел часове преди да върне изпълнен първият мандат

В пост във Facebook, той изясни, че предходната седмица от " ИТН " са решили да постъпят отговорно и да поддържат експертен кабинет, тъй като пред България има напълно действителни проблеми, които би трябвало да бъдат позволени. Оттогава обаче, никой не провел диалог всъщност с тях.

" Не беше извършен нито един диалог. Нито един. Нито за състава на кабинета. Нито за структурата. Нито за експертизата на хората в него. Нищо. Нищичко ", показва Трифонов.

Според него това значи единствено едно:

" Че готвеният кабинет с първия мандат не е експертен. Какъв е, аз не знам. Но не е експертен. Ние не сме обещавали и няма да дадем поддръжка по принцип ".

Според Трифонов, това значи, че готвеният кабинет с първия мандат не е експертен.

" Затова " ИТН " няма нито да взе участие, нито да поддържа кабинет на ГЕРБ с първи мандат. Продължавам да считам, че страната се нуждае от постоянно държавно управление и не преставам да считам, че то би трябвало да е от специалисти и да има необятна поддръжка. Остават още два мандата. Дано там партиите загърбят своите тясно партийни ползи и да надделее ползата на България ", написа водачът на Има Такъв Народ.



Мария Габриел би трябвало да върне през днешния ден в 15:00 часа досието на президента. От ГЕРБ-СДС обявиха, че ще изпълнят мандата и ще върнат директория, с министри и конструкция на кабинет. До момента имена на министри не са съобщавани, само че се очакваше измежду тях да има и специалисти от Движение за права и свободи и " ИТН ".

След позицията на Слави Трифонов обаче става все по-невъзможно кабинет с първия мандат да събере нужните гласове в Народното събрание. След отхвърли на " ИТН " зад държавно управление, отпред с Мария Габриел остават единствено ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

В петък Габриел разгласи подготвеност за конституционна промяна, като това може да се разчете като протегната ръка съм ПП-ДБ. От обединението обаче считат, че конституционно болшинство може да се осъществя единствено с втория мандат, като се надяват то да бъде подкрепено от партията на Бойко Борисов. Българска социалистическа партия също няма да гласоподават за кабинета, препоръчан от Габриел. И ПП-ДБ, и Българска социалистическа партия изключиха опцията техните депутати да отсъстват в деня на гласоподаване на кабинета или някакви други " игри ", които да разрешат избиране на държавно управление през " задния вход ".

Според ГЕРБ обаче, в случай че не бъде осъществен кабинет с първия мандат, с втория и третия това ще бъде още по-трудно. Партията на Борисов приканва останалите политически сили в Народното събрание към разсъдък, тъй като е извънредно време страната да има постоянен кабинет, с цел да се оправи с провокациите, като влизане в Шенген и приемане в Еврозоната.  ГЕРБ подчертаха, че имат незначителни разлики с ПП-ДБ в законодателната стратегия за идната една година. По тази причина няма логичност кабинет да не бъде определен още с първия мандат.

От ПП-ДБ пък заявяха, че не могат да поддържат мандат на ГЕРБ, тъй като се пробват да наложат нов модел в политиката - това, което кажеш в предизборната акция, би трябвало да остане като дадена дума. В същото време от обединението, водена от Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов, признават, че страната е в политическа рецесия и не може да си разреши да отиде на шести избори. ПП-ДБ позволяват, че в оферти от акад. Николай Денков могат да бъдат направени промени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР