В последно време се говори много за промяна на работния

...
В последно време се говори много за промяна на работния
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако работим 8 часа на седмица?

В последно време се приказва доста за смяна на работния график, да вземем за пример за преход от 5-дневна на 4-дневна работна седмица.

При това се допуска, че заплатата би трябвало да остане на същото равнище.

Докато някои спорят за успеваемостта на 4-дневната седмица, учени взеха решение да отидат малко по-далеч и да изследват какво ще стане, в случай че хората решат да работят по 8 часа не дневно, а на седмица, написа Профит.

Заседнали в XX в.

Повишаването на продуктивността на труда за сметка на внедряването на нови технологии, автоматизацията и роботизацията докара до това, че на хората в доста производства им е нужно по-малко време за осъществяване на общоприетия размер работа, написа businessman.ru.

Получава се парадоксална обстановка. Активният работен интервал продължава най-много 4 часа, а останалото време чиновниците на процедура прекарват в бездействие. Разбира се, това не е по този начин във всички компании и предприятия, само че в огромна част - да.

Ако служителят получава почасово възнаграждение, на него му е по-изгодно да работи на цялостен работен ден. Работодателят също няма причина да пуска служащия по-рано, въпреки да заплаща за часове, в които не се работи. Това е по този начин единствено на пръв взор. Подобна скица на трудови връзки се оформи в средата на XX в. и към днешна дата е остаряла.

Стресът - чумата на XXI в.

Автоматизацията на офисната и индустриалната работа оставя все по-малко задания, които самите хора би трябвало да правят. При това отговорността нараства, защото се усложняват софтуерните процеси, употребяват се скъпоструваща техника и технологии, които изискват висока подготовка.

Възниква парадоксална обстановка, когато физическото натоварване пада, а психическото и умственото нараства. Емоционалното прегаряне на чиновниците става камшик за доста компании. В Япония, където изключително отговорно се отнасят към трудовите отговорности, стотици хора в разцвета на силите си умират всяка година от изтощеност на работното си място.

Те страдат от продължителен стрес, недохранване, инфаркт или инсулт. Това изисква взимане на ограничения.

В началото на юни 2022 година над 3300 души в 70 компании във Англия стартираха 6-месечен експериментален интервал, през който ще работят по 4 дни на седмица. Според основателите на опита, намаляването на напрежението и подобряването на самочувствието ще запазят продуктивността на труда на същото равнище.

От този опит зависи какви промени ще бъдат направени в трудовото законодателство през околните години.

Трудът облагородява човешката душа

Възможно ли на хората изобщо да не им се постанова да работят? С времето всички техни отговорности да се поемат от роботи и изкуствен интелект? Неслучайно през последните години се заприказва за категоричен приход, сходен на пенсията, който разрешава да се живее, без да се работи. Технически това към този момент е допустимо изцяло или отчасти.

И въпреки всичко индивидът е създание обществено. За него е значимо да има принос за обществото, да се усеща потребен и да получава утвърждение и премия. Неслучайно пенсионерите, излизайки в заслужена отмора, страдат от неналичието на обществени контакти.

Да се работи би трябвало, даже и по малко. Това ни кара да се усещаме щастливи. Колко тъкмо време обаче е належащо, с цел да се почувстваме щастливи?

8 часа на седмица са задоволителни

Мащабно проучване от 2019 година сочи, че на работното място е задоволително да прекарваме единствено 8 часа на седмица, с цел да извлечем изгода за своето душевно и физическо благоденствие. От увеличението на продължителността на работното време прочувственият декор не се усъвършенства съразмерно. Той остава на същото равнище.

Можем да съпоставим обстановката с образеца на витамин С, споделя водещият създател на проучването Дайга Камераде. Има целесъобразна дневна доза, която носи изгода на организма. Повишим ли я, това няма да донесе спомагателна изгода. По-скоро ще навреди, добавя социологът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР