В последния доклад на Transparency International България отбелязва леко подобрение

...
В последния доклад на Transparency International България отбелязва леко подобрение
Коментари Харесай

Според доклад: България с минимален напредък в борбата с корупцията

В последния отчет на Transparency International България отбелязва леко усъвършенстване в битката против корупцията , достигайки 45 точки от вероятни 100 в Индекса за усещане на корупцията за 2023 година Това класира страната на 67-мо място в света и на предпоследно в Европейския съюз, както съобщи Калин Славов, изпълнителен шеф на Асоциация „ Прозрачност без граници “ .

Със своите 45 точки, България остава зад прилежащите си страни – Румъния /46 точки/ и Гърция /49 точки/, до момента в който Унгария продължава да бъде последната в Европейски Съюз с 42 точки.

Индексът, който включва 180 страни и територии , прави оценка равнището на корупцията в обществените институции на всяка страна, като употребява данни от 13 разнообразни проучвания, извършени от 122 самостоятелни интернационалните институции и проучвателен организации. Той употребява канара от 0 /високо равнище на корупция/ до 100 /ниско равнище на корупция/.

Въпреки незначителния прогрес от 43 на 45 точки по отношение на миналата година, общият тренд за последното десетилетие демонстрира застоялост, с леко покачване от 41 точки през 2012 година до момента.

В световен мащаб скандинавските страни и Нова Зеландия не престават да заемат първите позиции в показателя , до момента в който страни като Йемен, Южен Судан, Сирия, Венецуела и Сомалия са на дъното на класацията с резултати под 20 точки.

Докладът акцентира, че макар незначителния прогрес, България към момента се бори със обилни проблеми , свързани с върховенството на закона и олигархичното въздействие. Славов акцентира, че страната няма цялостна визия и нужната сила за дейно противопоставяне на корупцията , което демонстрира, че има още доста работа, която би трябвало да се свърши.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР