В последния ден от срока за предложения между първо и

...
В последния ден от срока за предложения между първо и
Коментари Харесай

Акциза за цигарите: Ново предложение в последния момент

В последния ден от периода за оферти сред първо и второ четене на законопроекта заДанъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), с който от служебния кабинет залагат равномерен и уравновесен акцизен календар на тютюневите произведения, Румен Гечев от Българска социалистическа партия внесе текстове с ново предложение за акциза на цигарите. Това излиза наяве от уеб страницата на Парламента, където обществено с изключение на предложенията на депутатите са оповестени и мненията на обособените компании по тематиката с акцизния календар.

Предложените в последния миг ставки и конструкция на обособените съставни елементи на акциза при цигарите не са съпроводени с съответни претекстове и причини, каквато е практиката в сходни случаи, и съгласно изявления в медиите съответстват с тези в оповестеното обществено на уеб страницата на Парламента мнение на една от фирмите в тютюневия бранш.

По-задълбочен прочит демонстрира, че новите текстове са противоположни на заложеното от служебния кабинет и Министерство на финансите, които аргументират своето предложение с оглед непоклатимост и предвидимост на приходите във фиска и то е подкрепено от огромна част от тютюневата промишленост. Оригиналното предложение е в унисон с последните трендове и практики в Европейски Съюз във връзка с структурата на акциза при цигарите и цели този данък да работи напълно за приходите в бюджета на страната. То беше подкрепено на първо четене в Парламента след постъпилоискане от сектора за въвеждане на акцизен календар за интервал от четири години напред, считано от 1 март 2023 година, за да се реализира уравновесено нарастване на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи произведения, в това число електронните цигари, съдържащи никотин.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР