В последния ден от мандата си шефът на ЕК Жан-Клод

...
В последния ден от мандата си шефът на ЕК Жан-Клод
Коментари Харесай

Юнкер и Борисов си размениха любезности

В последния ден от мандата си шефът на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер написа спомен за рисунка на българския министър председател Бойко Борисов.

Рисунките в действителност могат да кажат хиляди думи. Един от най-изкусните комуникатори измежду министър председателите, с които съм имал удоволствието да работя, е човек, с който в никакъв случай не съм споделял общ език (макар ненапълно да се считам за полиглот): моят другар Бойко Борисов. Когато през 2015 година той опита да ми изясни значимостта на прекомерно комплицирания план " Южен поток " за енергийната сигурност на България и нейните съседи от района, Борисов го направи без брифинг и без да употребява думи, а просто посредством няколко драскулки върху лист хартия. Бях толкоз впечатлен от творбата му, че я сложих в рамка и я закачих на стената в офиса си като увещание на значимостта на енергийната съгласуваност. Това написа в рубриката Playbook на " Политико " Жан Клод Юнкер.

Няколко месеца по-късно, делегация от България ме посети за диалози за българския газовия хъб. Аз гордо им демонстрирах, че съм го схванал с помощта на прелестните рисувателни умения на премиера им, след което научих, че член на делегацията е направил фотография на рамкираната рисунка и тя е изтекла в българската преса. Не се колебая, че скоро бъдещите творения на Бойко ще красят някоя художествена изложба в София, декларира Юнкер.

Борисов отвърна във фейсбук: " Аз също добре помня този миг от взаимната ни работа. През годините Юнкер нито един път не си разреши двоен стандарт към страните членки. Намираше време за проблемите на всеки. Чуваше, помагаше и постоянно се шегувахме дружно ".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отхвърли през днешния ден да дава намерено препоръки на своя правоприемник Урсула фон дер Лайен. На въпрос оставя ли писмо в кабинета, който през днешния ден напуща, той отговори негативно.

Когато влязох в кабинета на ръководителя на Европейска комисия, не открих писмо и на собствен ред не оставям писмо, сподели той на последната си конференция като началник на институцията. Посланието ми е да се грижи за Европа, добави той.

Юнкер посочи, че идва в залата за конференции, не с цел да благодари на публицистите, а от почитание. Журналистите не са нито съдружници, нито подчинени - просто ги има, заключи той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР