В последните си дни кабинетът даде 187 млн. лв. за

...
В последните си дни кабинетът даде 187 млн. лв. за
Коментари Харесай

Седмични новини за транспорт: 187 млн. лв. за вагони и жп проекти; Тунел „Железница“ се разследва

В последните си дни кабинетът даде 187 млн. лева за вагони и жп планове
За да не стопират дейностите по два значими железопътни плана, държавното управление гласоподава заем за Националната компания „ Железопътна компания “ в размер на 154.6 млн. лева С друго свое решение Министерският съвет отпуска и близо 32 млн. лева за покупката на вагоните втора употреба от Deutsche bahn. Така на едно от последните си съвещания кабинетът в оставка отпусна общо към 187 млн. лева за железопътен превоз.
Европрокуратурата проверява строителите на тунел „ Железница “
Главна дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП) и Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) са претърсили шест компании и четири частни къщи в два региона на страната. Обиските са осъществени през днешния ден по искане на Европейската прокуратура (EPPO) поради събиране на доказателства по подозрения за заграбване, корист с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел „ Железница “, се споделя в публично прессъобщение на европейската институция.
Разследването за „ Железница “: Кое държавно управление какъв брой пари даде за най-дългия тунел?
Правителството „ Борисов 3 “ е изплатило над 154.8 млн. лева за строителството на тунел „ Железница “. Това излиза наяве от публикувана информация от Регионалното министерство с всички заплащания за най-дългия тунел в България. Данните за сумите, преведени от всяко едно държавно управление, идват ден, откакто Европейската прокуратура разгласи, че е почнала следствие за строителството на оборудването.
Полската „ Щадлер “ ще достави 7-те двуетажни влака по ПВУ
Министерство на превоза избра полската „ Щадлер “ за снабдител на 7 двуетажни електрически влака, финансирани по Плана за възобновяване. Това бе предстоящо, защото компанията бе единственият претендент, който подаде оферта в процедурата. Предложението ѝ е 300.5 млн. лева без Данък добавена стойност, което със 100 млн. лева под прогнозната стойност на поръчката.
Кабинетът усили летищните такси във Варна и Бургас
Заради финансови усложнения на концесионера „ Фрапорт “, кабинетът подвига летищните такси на двете морски аерогари – във Варна и Бургас. Това се случва с промени в наредбата, която ги регламентира, утвърдени на държавното съвещание в понеделник. Идеята е концесионерът да събира повече средства от обслужване на самолети и пасажери, с цел да понижи негативните си финансови резултати.
Над 100 млн. лева ще коства жп връзката на гарата и летището в Бургас (видео)
По предварителни планове свързването на Централната жп гара и Летище Бургас по релси ще коства към 103 млн. лева без Данък добавена стойност. Строителните действия може да стартират най-късно през 2025 година и да продължат 3 – 4 години. Такава прогноза направи генералният шеф на Националната компания „ Железопътна инфраструктура “ инж. Мария Генова по време на представянето на плана за градска железница пред общинската администрация в Бургас.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР