В последните няколко месеца търсенето на имоти се е изравнило

...
В последните няколко месеца търсенето на имоти се е изравнило
Коментари Харесай

След трайното поскъпване започна охлаждане на пазара на имоти

В последните няколко месеца търсенето на парцели се е изравнило с предлагането, което значи, че в идващите месеци ще настъпи застой в броя на покупко-продажбите, а оттова - и на цените. Очакваното покачване на лихвите от страна на Европейската централна банка, което ще се отрази и на цената на заемите в България, в допълнение ще повлияе за изстудяване на пазара, който не спря да пораства и като търсене, и като цени и през двете години на пандемията

На пазара към този момент е налице прочут застой в броя на покупко-продажбите поради изравнено търсене и предложение, а част от досегашните купувачи, които нямат задоволително спестени пари, са се отдръпнали.

Около това мнение се сплотиха участници в полемика за пазара. Наблюдателите на пазара световно към този момент прогнозираха тази наклонност.

В точка на равновесие

Ако търсенето спадне под предлагането, то тогава ще се стигне и до спад в цените, разяснява Гергана Тенекеджиева, изп. шеф на " Адрес ". Според нея някои парцели към този момент са достигнали върха на повишаването - такива в неособено желани региони, остарели - панелни и ЕПК като градеж и други, и техните цени няма накъде да порастват. " Местоположението става извънредно значимо, когато предлагането е огромно ", добави тя.

Нормално е броят на покупко-продажбите да спре да пораства при доста повишаване, което продължи и през първата половина на годината, добави Антон Андонов, изп. шеф на " ЕРА България ". Посочи, че след началото на войната в Украйна част от купувачите са се отдръпнали поради чувството за неустановеност, за която преди този момент способстваха поскъпналите цени на строителните материали и инфлацията. Последното обаче в действителност е предиздвикало консуматори да купуват парцели , с цел да защитят спестяванията си.

Андонов добавя, че ползата към остарялото строителство сега изпреварва този към новото, тъй като има дефицит на жилища. Според него уравновесяване на търсенето и предлагането ще има, когато може да се избира сред ново и остаряло. Противно на общото усещане, в България не се строи чак толкоз доста уточни той, базирайки се на данните от статистиката, съгласно които годишно се вкарват в употреба 12 - 15 хиляди жилища, а се падат по 2.23 на 1000 души население при приблизително 4 и над 4 на този индикатор за Европейски Съюз.

Пикове в броя на покупко-продажбите

Пикът в броя на покупко-продажбите с недвижими парцели в България е доближат през 2007 година, когато са регистрирани 330 хиляди, подсети Андонов. Следва спад и различен пик за последните няколко години, който се регистрира през 2021 - от 235 хиляди

Най-актуалните данни на Агенцията по вписванията демонстрират, че общо за шестте месеца на годината броят на покупко-продажбите е малко над 112.5 хиляди, което е растеж със 7% по отношение на същия интервал на миналата година. Конкретно през второто тримесечие пък растежът на покупко-продажбите за година е едвам 4%, съответно в София, която е най-големият пазар, на процедура растежът стопира в интервала април - юни с нарастване за година от едвам 0.28 на 100 при 8.7% за първите три месеца.

Успокояване на пазара по повод броя на покупко-продажбите се следи и в останалите огромни градове. Забавяне в темпа на напредък се следи и при покупко-продажбите с парцели по Черноморието, само че в по-малки размери.

Тенекеджиева подсети, че пазарът в България реагира постепенно на промени, няма внезапни придвижвания, всекидневно огромните промени стават в границите на 4 - 6 години. Но въпреки всичко уточни, че преди няколко години за един парцел е имало трима купувачи, през последната година - двама, а сега - един, и тази смяна е настъпила през последните няколко месеца.

" Цените са такива, че аз съм дотук "

Експертите означават, че огромният растеж в цените на жилищата до сегашните им равнища е предиздвикал някой хора да се откажат, тъй като са надхвърлили техните персонални граници. " Има към този момент купувачи, които си споделят: " Стига, не мога да дам повече! ", което значи, че ще има оттегляне на купувачи ", споделя Тенекеджиева. Допълва, че 20% от досегашните купувачи към този момент са напуснали пазара. Това са такива, които не са имали задоволително спестявания, с които да покрият част от цената на парцела, и при предстоящото покачване на лихвите по заемите са се отказали от покупка.

Станахме очевидци на доста повишаване в границите на къс интервал, добавя Андонов. Въпреки това показва, че при растеж на цените от 12% приблизително през първото тримесечие по отношение на миналата година, то то към момента е по-ниско от инфлацията от 14.4%, което на процедура значи, че цените са паднали с към 1.5 пункта.

Прогнозата му е, че в дълготраен проект цените ще продължат да порастват, тъй като българите живеят по-натясно от другите поданици на континента. Цитира данни, съгласно които към 40% от българите разполагат с към 25 кв.м жилищна повърхност при приблизително 45-46 кв.м в Европа. Напомни и че приходите на българите не престават да порастват и няма по какъв начин цените на активите да не следват същата посока.

Все отново съгласно Тенекеджиева, в случай че някой безусловно е решил да купува жилище, в този момент е добър миг поради цената на заемите.

До септември ще продължи да има растеж в цените с още към 5%, през последните тримесечие ще станем очевидци на плато, а след Нова година ще са налице първите корекции на цените на парцели те, разяснява Борислав Гостев, началник " Управление на търговски сътрудници " в ОББ. През последната година с 15-20% нарастваха цените на парцели те и те стават все по-малко налични за хората с по-скромни приходи. Да, има повишаване на приходите, само че то не е толкоз огромно като при цените на парцели те, които много бързо нарастнаха през последните 3 години - с към 40%, добави той.

В момента на процедура няма парцел на цена под 100 хиляди евро, разгласи Тенекеджиева.

Кредитите ще нарастват, само че не в този момент

По данни на " Адрес ", която е най-голямата организация сега на българския пазар, делът на покупко-продажбите с ипотечни заеми в четирите огромни града е 38%, а в София - 48%. Тенекеджиева добавя, че покупко-продажби интензивно е имало при четири пъти по-високи от актуалните лихви, като посочи, че това зависи от обстановката, в която се намират евентуалните консуматори. Напомни, че в изчисляването на инфлацията цените на жилищата не се вземат поради.

Нивата на цените на жилищата към този момент не са изключително здравословни, уточни Борислав Гостев, с уточнението, че тук значима е покупателната дарба на българите.

Обяви, че в този момент междинният размер на ипотечния заем по данни на ОББ е 150 хиляди лева при 124 хиляди лева за 2021 година и 108 хиляди лева през 2020 година В момента за София той даже е 212 хиляди лева Коментира, че самите банки към този момент имат подозрения до каква степен цената на тези парцели дълготрайно ще се резервира толкоз висока или най-малко в средносрочен проект ще има някаква промяна. Той подсети, че при предстоящото повдигане на лихвите месечната вноска при междинен заем от 150 хиляди лева за 25 години ще се повиши в границите на 100 лева, които потребителите би трябвало да преценяват дали могат да си разрешат

Засега упованието на наблюдаващите на пазара е, че до покачване на лихвите по заемите надали ще се стигне преди края на годината. Прогнозата е, че размерът на покачването зависи от доста фактори, само че се чака при него да се доближат нивата в страните в района от към 5%.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР