В последните няколко години все повече автомобили почти нямат физически

...
В последните няколко години все повече автомобили почти нямат физически
Коментари Харесай

Физическите бутони в колите трябва да се върнат, обяви европейска организация за автомобилна безопасност

В последните няколко години от ден на ден коли съвсем нямат физически бутони - вместо това всички функционалности се реалокират в огромни таблети на таблото. Според организацията на автомобилна сигурност Euro NCAP това води до разпръскване на водачите и покачва риска от произшествия, заяви Ars Technica.

Макар тестванията и оценките на Euro NCAP да са доброволни, а не регулаторни, организацията, основана взаимно от френския и шведския КАТ, се употребява с огромен престиж в Европейския съюз и рано или късно производителите следват рекомендациите й. Петзвездна оценка от Euro NCAP съществено усилва продажбите и се ползва и от застрахователите.

Проведени са редица проби, които сочат, че неналичието на физически бутони усилва шанса за ПТП.

" Прекомерното потребление на тъчскрийн екрани е проблем, публикуван в цялата промишленост, като съвсем всеки производител на коли реалокира основни контроли на централните екрани, задължавайки водачите да отвръщат взор от пътя и повишавайки риска от произшествия при заплеснатост, " сподели Матю Авъри, шеф по стратегическо развиване в Euro NCAP.

И прибавя, че новите проби на Euro NCAP, планувани за 2026 година, ще предизвикват производителите да употребяват обособени, физически контроли за съществени функционалности по подсъзнателен метод, ограничавайки времето, прекарано с очи отвън пътя. 

От организацията не упорстват всички бутони да са физически - само че тези за сигналите за завиване, спешните светлини, чистачките, клаксона и всевъзможни SOS функционалности не би трябвало да са на таблета. Някои компании към този момент взеха ограничения в тази посока, откакто бяха минали напълно към надзор през таблета.

Това най-вероятно ще засегне най-вече Tesla - компанията на Мъск неотдавна се отхвърли напълно от всевъзможни физически бутони, като даже мигачите се включват с тъч места на кормилото, които най-малко вибрират при натискане.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР