В последните месеци Левски и ЦСКА-София се обединиха в искането

...
В последните месеци Левски и ЦСКА-София се обединиха в искането
Коментари Харесай

Ето причината клубовете в елита да загубят по 800 хил. от ТВ права, ще се стигне ли до бойкот и съд?

В последните месеци Левски и ЦСКА-София се сплотиха в настояването си да получават повече пари от ТВ права.

Това провокира недоволството на останалите професионални клубове, които пък се сплотиха против сини и червени.

Днес от ЦСКА-София обявиха, че са подготвени да изоставен шампионата, в случай че не се откри телевизия, която да им заплаща повече за ТВ права. От своя страна Sportal.bg научи, че най-малко 10 от останалите 12 клуба в efbet Лига ще бойкотират мачовете с ЦСКА-София и Левски, в случай че разпределението на парите се промени в интерес на сини и червени.

Т.е. в случай че двете страни изпълнят заканите си, ще се получат следните обстановки:

Ситуация 1: Първенство на България без Левски и ЦСКА-София;

Ситуация 2: Изобщо да няма състезание на България, тъй като ще останат единствено Левски и ЦСКА-София.

В момента за теливизионните права, на които притежател е уредникът на първанството - БФС, се заплащат 6,5 млн. лв. на година. Втората оферта за тях бе на стойност 3 млн. лв., а третата - за 200 000 лв..

Най-гледаните дуели през последните сезони са конфликтите сред Левски, ЦСКА-София и Лудогорец, които генерират почти идентичен интерес. На сериозна известност се радват и мачове с основно значение за класирането в efbet Лига с присъединяване на трите тима, само че с съперници като Ботев Пд, Локо Пд, Славия, Черно море и Берое.

Има срещи като ЦСКА-София - Царско село и Левски - Витоша (Бистрица), които генерират много по-слаб интерес, което значи, че почитателите гледат сини и червени освен поради самите тях, само че и поради съперника. Т.е. колкото е по-силен противникът им, толкоз по-голям е ползата към тези дуели.

От новото състезание се чака сериозна гледаемост да провокират и срещите на ЦСКА 1948 поради опълчването на този тим с ЦСКА-София.

Парите от ТВ права в България се разпределят по схемата на Висшата лига на Англия. Една част се разделят поравно, друга - на брой излъчени мачове (б.а. в България малкия екран излъчва всички срещи) и трета - съгласно класирането. Т.е. най-силно представилите се на терена тимове взимат най-вече.

Така клубовете с по-голяма фенска маса получават повече пари не толкоз от ТВ права, а възползвайки се от това, че срещите им се предават по малкия екран подписват по-сериозни рекламни и спонсорски контракти по отношение на останалите. А и генерират по-големи доходи от билети, амонаментни карти и продажба на почитател продукти. Именно от там идва огромната разликата в приходите примерно сред Манчестър Юнайтед и Лестър.

Но да се върнем към българското състезание и към повода отборите от efbet Лига да взимат на година с по към 200 хиляди лв. по-малко от това, което им се поставя.

Тя е доста елементарна и е обвързвана с ЦСКА-София - клубът, който най-силно моли за заслужено, а не подмолно систематизиране на ТВ правата.

През 2016 година тимовете в елита са 10. Тогава съставът на Гриша Ганчев нелегално е вкаран в Първа лига, а с цел да се замажат дейностите, че всичко това не се прави единствено поради алените, в елита се телепортират още три отбора от Втора лига.

Какви са следствията за Левски, Лудогорец, Славия, Черно море, Ботев Пд, Локо Пд, Берое и останалите тимове в efbet Лига?

В момента топ клубовете на България получават сред 450 000 и 500 000 лв. от ТВ права. Т.е. в случай че отборите в елита бяха 10, а не 14, всеки един щеше да взима на година с сред 180 000 и 200 000 лв. повече.

Изчисленията сочат, че за четири години изрядните клубове са изгубили сред 720 000 и 800 000 лв., тъй като избрани хора и институции не съблюдават законите на България. Нещо, което е подсъдно и всяка една от засегнатите страни може да потърси правата си в съда. Включително претендирайки неизрядния клуб да бъде изваден от шампионата и да върне парите от ТВ права за последните четири години, защото с дейностите си е ощетил финансово останалите участници.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР