В последните месеци европейския и българския пазар беше потресен от

...
В последните месеци европейския и българския пазар беше потресен от
Коментари Харесай

Спират заблудите на три тъканни банки

В последните месеци европейския и българския пазар беше покъртен от откритията, че тъканни банки работят не етично само че и в някои случаи не законно, с цел да приберат парите на фамилиите. В момента когато хиляди фамилии в целия свят се възползват неповторимия късмет да избавят околните си в тежък миг от болест, посредством автоложни и фамилни алогенни трансплантации има компании които употребявайки заблуждаващи практики се пробват да извлекат финансова полза. Преди месеци беше ясно че компания Cryo Save оферираше услуги на български фамилии доникъде на 2019 година, когато в същия миг от 2017 на някои от тях не се  предоставят  резултати от проучвания и документи.

 Впоследствие тя разгласи банкрут. Но до последния миг българското им посланичество продаваше услугата, знаейки че не може да я извърши. Преди месец британката държавна организация ASA CAP наказаха тъканна банка Cells4Life за заблуждаваща информация, че метода на обработка TotiCyte има неповторими резултати, нещо което в никакъв случай не съумяха да потвърдят. В същия миг компанията беше употребила същия не етичен способ през 2015 година което ни води до мисълта че операцията на потребителите е постоянна за тях процедура. У нас представител на Cells4Life е тъканна банка Садаса, компания с 10 лв. капитал,която продължава и до ден сегашен да промотира услугата като неповторима и да получава финансови облаги, както е видно от българския уебсайт на компанията https://cells4life.bg/.

А пловдивската Селена Целс се популяризира като  акредитирана банка, без да има акредитация. Рекламира го в техния уебсайт, заблуждавайки българските фамилии.

Разследвахме доста случаи, търсихме мнението на хора свързани с сектора. Питахме някогашни чиновници на Крио сейф, “защо предлагаха услуга,знаейки че не могат да изпълнят „ и ни дадоха отговор, че не си спомнят.

Искахме да стигнем до юристите в министерството на опазването на здравето и  да попитаме каква ще е глобата на Cells4Life за повторна илюзия на български фамилии.  Може ли да действа тъканна банка – лечебно заведение,без доктор с приет стаж,  без медицински шеф и с 10 лева капитал, само че още не сме  получили тяхното мнение.

Потърсихме мнението на експерти от ИАТ и ги попитахме има ли акредитация Селена Целс. Отговора който получихме беше,че „ лиценз и акредитация са взаимно свързани „. Ровихме в закона и видяхме че нещата не са по този начин. В НАРЕДБА № 18 ОТ 20 ЮНИ 2005 Г. ЗА КРИТЕРИИТЕ,ПОКАЗАТЕЛИТЕ И МЕТОДИКАТА ЗА АКРЕДИТАЦИЯ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ се споделя категорично, че лиценз и акредитация са 2 разнообразни неща. Но освен това, във всеки отрасъл се знаят разликите че акредитацията е нещо в допълнение на лиценза  и с цел да го получиш би трябвало качества, труд и разноски ( нещо което пловдивската банка избягва) и тука идва момента на най значимия въпрос.:

 Защо тъканните банки Cells4Life и Селена Целс не престават да заблуждават и до през днешния ден, когато са глобени или има възможност за по-големи наказания?

Отговор е доста елементарен. Печалбата от заблудените фамилии е в пъти повече от глобите които ще получат. И тук идва към този момент ролята на страната. Ще сложи ли параметри които да не разрешават такива практики в бъдеще? Ще бъдат ли осъдени уместно?

Ние от наша страна ще се борим с каквито сили имаме да осведомяваме читателите и фамилиите. Ще проверим законовата норматива. Много ни учудва по какъв начин може лечебно заведение като тъканна банка да действа без доктор на стаж.  Как се дава лиценз на компания с капитал 10 лв., когато предлага услуга за интервал от 20 година Как е получила лиценз  Селена Целс от Пловдив, когато информацията ни е че не покрива минималните критерии ( ние зададохме този въпрос на специалист само че отговор не получихме).

Каква е отговорността на чиновници на компаниите които умишлено заблуждават българските фамилии?

Но каквото и да създадем ние най-важната роля е на клиентите и по-точно на българските фамилии. За да можете да имате достъп на тази чудесна материя която може да избави живота ви или живота на ваши близки, би трябвало да бъдете осведомени и съветвани тъй че да не ставате цел от дребни тарикати. Все отново касае вашия живот.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР