В последните месеци чухме за не един и два американски

...
В последните месеци чухме за не един и два американски
Коментари Харесай

Американски град плати откуп след рансъмуер атака

В последните месеци чухме за не един и два американски града, паднали в плен на криптовирус. Дотук сюжетът като че ли беше идентичен: общинската компютърна мрежа става жертва на рансъмуер офанзива, повода, за което нормално не се оповестява, градската администрация оповестява за пробива, декларира, че отхвърля да заплати откуп, системите остават блокирани, милиони от парите на данъкоплатците се изливат за справяне със обстановката. Но имаше и изключения, и тази седмица разбрахме за още едно такова.

Много е евентуално управляващите в Ривера Бийч, Флорида, да не са желали да се повтори това, което се случи на сътрудниците им в Балтимор и Атланта, само че откакто градската мрежа пада в клопката на криптовирус, общинските управляващи вземат решение да постъпят сходно на други свои сътрудници и да платят претенции от тях откуп в размер на $600 000, предава Асошиейтед Прес. След като откриват, че хакери са осъществили пробив в мрежата, общинските съветници се събират и гласоподават единомислещо да удовлетворят настояванията на нарушителите, вземайки поради, че криптираната информация не може да се възвърне. И една… детайлност. Това е втората сполучлива хакерска офанзива към мрежата общината за последните три седмици. Първият пробив предизвика общинската администрация да се събере и да гласоподава разходването на един милион $ за нови компютри и хардуер – процедура, която очевидно не е била осъществена до втората офанзива. Сред множеството проблеми, породени от тази втора офанзива, с изключение на криптираните данни е наранена имейл системата на общината, на чиновниците и обслужващите общината компании се наложило да се заплаща с чекове на ръка вместо с банкови депозити, съществено наранена била и системата за незабавни повиквания на 911.

Говорителят на общината Роуз Ан Браун споделя за медиите, че след консултация с външни експерти по осведомителна сигурност, които са посъветвали виновните лица да заплатят претенции откуп. Тя добавя, че гаранция, че хакерите ще доставят декриптиращ ключ няма, а заплащането на откупа е обезпечено от застраховка, готова за сходни случаи.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР