В последните години Гърция се превърна в любимо място за

...
В последните години Гърция се превърна в любимо място за
Коментари Харесай

За Гърция е много важно България и Румъния да влязат в Шенген | Лицата на дипломацията

В последните години Гърция се трансформира в обичано място за лятна отмора на българите поради положителните условия и близостта в традициите и културата на двете страни. Какво не знаем за съседите си, по какъв начин посрещат едни от най-обичаните празници и по какъв начин Гърция поддържа страната ни по пътя ѝ към Шенген - отговорите от Негово Превъзходителство Алексиос Мариос Либеропулос, дипломат на Република Гърция в България. 

- Ваше Превъзходителство, виждаме се в края на 2023-а година Каква година изпращате и какво успяхте да свършите през тази година? 

- Тази година за мен беше първата в България откогато съм на този пост. Много неща сме създали през тази година, доста контакти, доста срещи, културни действия. Само преди няколко дни се навърши една година от действието на интерконектора България - Гърция, което е извънредно сполучливо. И това демонстрира с всеки минал ден какъв брой по-стратегически стават връзките сред двете страни. Предизвикателството в този момент е по какъв начин да ги създадем още по-добри. И това е доста прелестно за човек на моето място, тъй като това ни дава още повече сили да вършим нови и нови неща. Иначе годината беше сложна за доста хора и доста страни. Не е единствено войната против Украйна, а в този момент и в Близкия изток. Това постанова нуждата освен нашите две страни, само че и в целия район, да се работи за по-тясно съдействие и да се осъществят още повече начинания. 

- За нас, българите, е доста значим въпросът за влизането ни в Шенген. Как Гърция може да поддържа България по пътя ни към Шенгенското пространство? 

- За Гърция е доста значимо България и Румъния да влязат в Шенгенското пространство. Затова Гърция поддържа с всички сили процеса на влизане на България и Румъния в Шенген. Както е известно, и двете страни дават отговор на всички механически условия за участие. Още повече че двете страни са положили още по-сериозни старания за триумфа на този развой и то на равнище защита на границите. Така че както Гърция, по този начин и доста други страни в Европейски Съюз, поддържат интензивно този развой и се надяваме, че скоро ще има сполучлив свършек. Както разбирате, присъединението на България и Румъния към Шенген е в интерес и на Гърция, и на повишение на сигурността в района като цяло. 

- Трябва ли ние, българите, да се съгласим да влезем единствено в така наречен " въздушен " Шенген, или да настояваме да бъдем признати и по суша, и по въздух? 

- Във всеки случай България претендира за пълноценно включване в Шенгенското пространство и това е нейно право. Но в случай че се стигне до там да се избере предлагането за влизане единствено по въздух, това няма да е проблем, стига да има избрани времеви граници. 

- Какви са традициите и обичаите във Вашата страна във връзка с коледните и новогодишните празници, тъй като ние усещаме гърците като непосредствен до нас народ. Знаете, че доста българи обичат да почиват в Гърция... 

- Много сме близо, живеем едни до други. Но не сме просто близо, а знаете какъв брой наши съграждани посещават едната или другата страна. Мисля, че имаме общи обичаи. И в Гърция, и в България имаме коледни песни - в Гърция и на Коледа, и на Нова година, и на Богоявление имаме коледари, които пеят коледни песни. Това са фамилни празници, събираме се към празничната маса. В някои региони на Гърция, не на всички места, имат традицията да подготвят едни специфични ястия, които са навити - сарми със зеле, с лозови листа. Те носят избрана символика, обвързвана с тялото на Христос, което било увито в плащаница. На други места на трапезата се поставят девет ястия, тъй като толкоз са били месеците, в които Богородица е носила детето в утробата си. Сега в България има нещо от българските традиции, което доста желая да видя. Това са сурвакарите и всичко, което се случва в Перник. 

- Фестивалът " Сурва "? 

- Подобни фестивали имаме в Северна Гърция и в Пелопонес. Предполагам, че е сходно и в България - тези фестивали са свързани с благопожелание за здраве и изобилие, с пожелания за положително, отправени към всички. 

- Тук сурвакарите и кукерите гонят злите сили, с цел да пристигна положителното на тяхно място. 

- Гонят злите духове, с цел да дойдат положителните на тяхно място, да дойдат плодородието и положителното в живота на хората. И най-вече на тези, които работят на полето и на земеделците. 

- За тази една година тук хареса ли Ви българската храна?

- Много! Има хубави ястия и човек усеща пълнотата на усетите. И в София съм ял вкусни неща, само че най-вече ми харесаха ястия, които съм опитвал в Пловдив, в Сливен и по Черноморието - Созопол и Несебър. В Сливен месото има извънреден усет, може би тъй като в този район е развито отглеждането на животни. Там живеят много каракачани, които към момента приказват гръцки и обичат и земята, и храната. 

- В България на Бъдни вечер се храним единствено с постни ястия. Така ли е и в Гърция? 

- Хората при нас съблюдават постите в продължение на 40 дни, само че в деня преди Коледа постите завършват и тогава към този момент се яде всичко. И, несъмнено, от самата Коледа на 25-и хората ядат всичко и ядат, ядат - цели две седмици - до Богоявление. И това им доставя наслаждение. 

- Значи тъкмо както и в България. И след това всички са на диета... 

- Наистина... 

- А Вие къде ще посрещнете празниците?

- По Коледа сме в Лариса - родното място на брачната половинка ми, единствено на 5 часа от България. По Нова година сме в София. Имаме сходни обичаи с вас и това е една от аргументите да се усещам вкъщи когато съм в България. 

- Много се радваме, че е по този начин, тъй като сте били на доста места по света. 

- Да, бил съм на доста места. Дойдох тук от Атина, само че преди този момент бях в Украйна. Имах шанса да съм общоприет консул на Гърция в Одеса когато хората живееха в едно обикновено време, като всички останали, в мир. И както виждаме към този момент, това са богатства, които не би трябвало да одобряваме като даденост. 

- С какви усеща гледате на войната в Украйна и съгласно Вас какъв брой близо е нейният край? 

- За страдание, не виждам скоро тази война да има край. И, несъмнено когато си живял на едно място и там имаш познати хора, не може да гледаш на това като на статистика, като на едни данни. И по този начин разбираш, че това е нещо, което може да се случи на всички места и по метод, по който никой не е очаквал. 

- Каква година очаквате? Ще бъде ли по-добра?

- Надявам се, постоянно се надяваме и по тази причина всички би трябвало да поставяме старания всяка последваща година да е по-добра. И то не на самостоятелно равнище, а по-добра за колкото се може повече хора. 

- Каква очаквате да е годината предвид на двустранните връзки сред нашите страни, бизнеса, туризма? 

- Мисля, че през новата година връзките ни ще се развиват още по-добре - за това приказват данните на всички равнища. Например секторът на туризма, само че освен той. Има доста планове на двустранно равнище, само че и сред България, Гърция и Румъния, свързани със свързаността сред трите страни. На 9-и октомври във Варна имаше среща на върха с водачите Денков, Мицотакис и Чолаку дадоха още по-голям подтик на връзките ни на равнище превоз, инфраструктура, енергетика и цифрова съгласуваност. Това са огромни планове, които следва да се осъществят в бъдеще. 

- На финала Вашето обръщение към феновете за новата година. 

- На персонално равнище поисквам здраве и мощ на всички, с цел да успеем да създадем доста неща. На групово равнище - да има мир и креативност. И на моите сътрудници в България, които постоянно са ме приемали доста топло, поисквам здраве и персонално благополучие. Това оказва помощ, с цел да вършим доста хубави неща. 

- Благодаря Ви за това изявление!

- И аз Ви благодаря!
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР