В последните дни все повече назрява конфликтната ситуация, при която

...
В последните дни все повече назрява конфликтната ситуация, при която
Коментари Харесай

Ромски лидер за детската истерия: Някой иска да повлияе на местните избори

В последните дни от ден на ден назрява конфликтната обстановка, при която роми от разнообразни градове на страната влизат в учебни заведения преди края на образователния развой, с цел да си вземат децата. Води ги страхът от лишаване на малчуганите от страна на страната, а последният случай беше от през вчерашния ден, 7 октомври - в Сливен, Ямбол и Карнобат. Има ли място за терзание и кой е виновен за всичко това? Тези и други въпроси Actualno.com зададe на ромския водач от Асеновград Асен Колев, който е и член на Националния съвет по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет (МС). Той изясни, че хората са манипулирани и протичащото се може да дестабилизира страната. Асен Колев заяви също, че в Асеновград обстановката е съвсем овладяна.
Вие, като водач и човек, който всекидневно има досег с ромската общественост, по какъв начин бихте определили протичащото се?
За страдание някой има интерес от тази операция. Но нека да не съм прав. Не може да се гаврят с децата, тъй като през миналия петък (04.10.19 г.), когато за първи път се популяризира въпросният слух, те бяха извънредно изплашени. Преживяха голям стрес. Още вечерта в деня на обстановката ние събрахме към 500 дами на площада в ромския квартал " Лозница " на Асеновград и би трябвало да ви кажа, че хората бяха ужасно обезпокоени.. За страдание, същото е станало и в Сливен, Ямбол и Карнобат и на всички места ще се случи.
Как може всичко това да бъде предотвратено и да се изясни на хората, че това, което става, е операция?
Не го схващат хората. Но колкото и да е образован човек, когато става въпрос за най-милото - детето - ще се притесниш. Тези, които са го провокирали, употребяват страстта на общността, с цел да я манипулират. И за жалост, мисля, че има връзка с политиките и с изборите, както и с доста други неща.
Има ли институции, които биха могли и би трябвало да оказват помощ при по този начин създалата се обстановка?
Предполагам, че профилираните органи ще решат казуса, само че краткотрайно. Защото най-важното е да се открият хората и организациите, които имат интерес от всичко това, и те да бъдат подведени под отговорност. Не желая да се връщам обратно, с цел да напомням и 2017 година, когато още веднъж имаше напрежение измежду ромската общественост в Асеновград. А това, което се случва в този момент, ще продължи и в други учебни заведения и градове.
По какъв метод всичко това би рефлектирало върху целия публичен живот в Асеновград?
Абсолютно! Не единствено върху други етноси тук, а би могло да рефлектира и върху сигурността на страната. Ние едвам ги спряхме оня ден. Искаха да стачкуват. Някой им беше внушил, че би трябвало да излязат на митинг. Попитах ги против кого и за какво ще стачкуват. Отговориха, че гледат по малкия екран, че хората стачкуват. Искам да отбележа, че чиновници от районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи в Асеновград взеха изцяло съответни ограничения. Лично началникът Петър Бабугеров заставам часове наред там, с цел да взе участие в организацията. Директорът на ОУ " Никола Вапцаров " Атанаска Темелкова, както и аз и членовете на нашата гражданска организация - също. Въпреки напъните ни, терзанието в общността остава. Страхуват се и децата. Представете си някои хора доколко са стигнали в жаждата си за власт и въздействие, че да извършат мерзостта да манипулират дечица.
Аз за толкоз години за първи път виждам сходно нещо. Какъв смут изживяха и не престават да претърпяват децата , тъй като неизвестно кой им внушава и им споделя, че някой ще пристигна и ще ги вземе. Имало е битка, напрежение, храчене обаче в никакъв случай по този метод не са били употребявани децата. Освен това, тези, които го вършат, не си дават сметката, че ще възпламенят страната ни. И или не ги интересува, или не се сещат, или имат интерес да се случи тъкмо това. Аз към този момент не изключвам нищо, щом се стигна до там да се употребяват почтените дечица. Питам се тези, които основават напрежението сега, деца и внуци нямат ли?! Няма ли да проявят страст и по какъв начин биха се чувствали, в случай че с техните деца се случи същото? Има някакъв предумисъл в цялата тази работа.
Какъв е умисълът?
За усложняване обстановката в страната. А ромите са податливи. Когато някой каже, те имат вяра . Последният случай, на който бях очевидец и е доказателство, че децата са доста уплашени, е от сутринта в понеделник. Тогава дядо води детето си на учебно заведение и то му споделя, че се опасява и не желае да остава там. Питайки го от какво го е боязън, детето дава отговор на дядо си, че се тормози някой да не влезе в учебното заведение и да го води. Аз от време на време се нервирам на родителите, само че пък за други неща ги разбирам. За да се оправим с този проблем, би трябвало да се подхващат ограничения на високо ниво - министър председател, президент знаят по какъв начин да го създадат.
Смятате ли, че е допустимо някой от вътре в общността да е провокирал обстановката?
Абсолютно изрично не. Всичко това е външно въздействие. Аз познавам общността. А тази обстановка не е инцидентна и елементарна работа. Организаторите на всичко това знаят чудесно какво ще се случи. Но в Асеновград не се получи, тъй като се събрахме към 15 души, които успяхме да успокоим краткотрайно хората.
Аз обмислях и проучих дълго време протичащото се. Но и за мен остава въпросът кой или кои организации или самостоятелни персони имат изгода от това. Сигурен съм, че ще бъдат открити и хванати отговорните и, че ще получа най-тежкото осъдени. Много ме заболя, когато видях страхуващите се и плачещи деца в двора на учебното заведение.. И имайте поради, че в организацията на събитието се употребява една доста тънка струна. А в опит да успокоим родителите им пуснахме на запис моментът, в който министър-председателя на България Бойко Борисов споделя ясно, че работата по тактиката за детето е спряна.
Именно този документ е употребен за въпросната операция и вълна от неодобрение. Въпреки това, иди обяснявай на хората, че не е признато това. Изводът, до който доближавам, е, че избрани сили или персони имат интерес да се дестабилизира страната. Нека не забравяме, че през 2017 година спорът сред ромски и български деца провокира реакции в цяла България и потегли тъкмо от Асеновград. Сега се случва същото. Пак Асеновград дава модела. В петък се случи тук в 09:30 сутринта, уредниците виждат модела, незабавно го създават и го повтарят в други градове на страната. Тук обаче ние се намесихме и не позволихме да се случи по-нататъшния му резултат.
Може ли случилото се да се съпостави с проведен терористичен акт?
Не бих желал да го разясня. Защото тероризмът има разнообразни измерения. Даже се тормозя да го кажа. Но ще ви кажа единствено, че щом се стигна до тук, няма да се спре. Надявам се, че до няколко дни и министър председателят, и президентът Румен Радев, и службите за сигурност ще открият причинителите и ще създадат каквото е належащо.
Казвате, че няма да се спре, а по какъв начин очаквате да продължи протичащото се?
Не ми се ще да кажа какво чакам, тъй като по този начин сътворяваме един подготвен модел за създаване и осъществяване. Мисля, че има и още по-лош сюжет, само че не желая да го загатвам.
Какви са ограниченията, които са подхванати, от страна на Вашата организация на този стадий?
Първоначално организирахме открит диалог на площада в ромската махала " Лозница ", както загатнах нагоре. Майките, с които се срещнахме там, бяха доста нападателни и обезпокоени, желаеха да стартират стачка, бунтуваха се. Разговаряхме с тях към два часа и половина и успяхме да тушираме настроенията. Успяхме да ги успокоим и им обещахме, че дружно с управлението на ОУ " Никола Вапцаров " поемаме цялостния ангажимент в грижата те да посещават образователни занятия. След това, говорихме обширно и с бащите. В неделя вечерта пък дружно с шефът на ОУ " Никола Вапцаров " Атанаска Темелкова обикаляхме повече от четири часа къща по къща и човек по човек.
Всичко това даде резултат в Асеновград и през вчерашния ден (понеделник) огромна част от децата пристигнаха на учебно заведение. И по този начин до края на този месец всяка заран в 07:30 ч. до 11:30 ч. по двама души има наши в ОУ " Никола Вапцаров ". Целта е родителите да ни виждат нас и да се успокоят. Правим го, тъй като те обявиха, че ще си водят децата на учебно заведение, единствено в случай че ние сме там. Затова взехме решение да създадем график и да стоим на смени в учебното заведение. Въпреки че не съм сигурен дали и тогава всичко това ще свърши.
Ако и това не помогне по какъв начин ще процедирате по-нататък?
Според мен е належащо научни специалисти, само че не кабинетни, а теренни - социолози, етнолози, криминалисти, специалисти по тероризма. Трябват шест-седем души да се съберат да разясняват и да очертаят целия модел, който да е ефикасен. Така че с цел да се успокои общността и да няма заплаха за държавността са нужни ограничения на равнище " добра експертиза ". Такава тактика би трябвало да бъде създадена и препоръчана на държавното управление и всички способени органи. И мисля, че страната ни има сили, опция и капацитет да сложат в ред обстановката.
Интервю на Атанаска Маркова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР