В последните дни в София се изливат внезапни бури. След

...
В последните дни в София се изливат внезапни бури. След
Коментари Харесай

Зловещо е, но омертата в България пада

В последните дни в София се изливат неочаквани стихии. След тях е мръсно и кално. Но тъмните облаци над града не могат да се съпоставят с мрака в българската прокуратура, чиито кулиси паднаха. И картината замязя на разказ на Марио Пузо. 

Бившият началник на столичното разследване Петьо Петров е разгласен за национално търсене по обвиняване в насила и нерегламентирано събиране на информация. Новината стана ясна в същия ден, в който Антикорупционният фонд разгласява изявление на някогашната му брачна половинка Любена Павлова. В него Павлова споделя, че Петров държи компромати за висши магистрати, че е взимал и давал подкупи на представители на правосъдната власт, както и че употребява закани и шантаж, с цел да въздейства на правораздаването. 

" Нелегална и нерегламентирана конструкция "

Тя упрекна и заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, че е непосредствен до Петров. Кристиян Христов - основен воин в сагата " Осемте джуджета " - описа през вчерашния ден, че същата тази Любена Павлова му е плащала да взе участие в митинги в поддръжка на Иван Гешев. Преди да даде подробна конференция по тематиката обаче, той беше арестуван.

Само преди няколко дни пък Сарафов съобщи в ефира на bTV, че основният прокурор Иван Гешев разполага с „ незаконна и нерегламентирана конструкция “ за наблюдаване. След като неведнъж изясни, че се опасява за живота си, тъй като " познава Иван Гешев ". 

Внезапно се сетиха и за " Барселонагейт "

Междувременно Софийската градска прокуратура се сети за следствието, известно като „ Барселонагейт “, което стоеше на трупчета три години. Това се случи единствено седмици, откакто номинираната за министър председател от партията на Борисов Мария Габриел изиска оставката на основния прокурор.

Искане, което беше мигновено подкрепено от сякаш самостоятелни представители на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, които другояче години наред покорно бранеха Гешев. Проверки стартират и против политици от " Продължаваме промяната ", които също упорстват за отдръпването на Гешев. 

Не е инцидентно, че за някои организации нарушаването на омертата е най-големият боязън. Защото стартира ли да приказва един, стартира борба за оцеляване. А тя е злокобна и се води непременно. Дългогодишната политическа рецесия и потребността от проевропейско държавно управление, което да избави България от съветската хибридна война против страната, принудиха дългогодишни крепители на „ организацията “ да нарушат омертата и да разровят калната реалност на българското правораздаване.

Александър ДетевСнимка: Privat

Кулисите на " политическата непоклатимост "

Защото за всичко, на което ставаме очевидци в последните дни, знаем от години. Но го криеха кулисите на българската политическа „ непоклатимост “. Докато ни обясняваха, че тези, които бият камбаната за положението на българското правораздаване, са „ психо “ и „ радикали “. Е, в този момент го виждаме в цялата му хубост. И мирише, и горчи като отрова, както е споделил поетът. 

Прогнозите са, че гръмотевичните стихии над София в идните дни ще продължат и даже ще се ожесточат. Но, в последна сметка, колкото и да е ужасно и злокобно, до момента в който не се извали, няма по какъв начин да изгрее слънце.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР