В последните дни в медийното пространство усилено се заговори, че

...
В последните дни в медийното пространство усилено се заговори, че
Коментари Харесай

Мондиал по футбол у нас - мисия възможна

В последните дни в медийното пространство интензивно се заприказва, че България може да бъде хазаин на финали на международно състезание през 2030 година. Разбира се, става въпрос за взаимен план дружно с Гърция, Сърбия и Румъния като концепцията е на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас. Премиерът Бойко Борисов, а след това и министърът на младежта и спорта Красен Кралев оповестиха гордо, че това е задача допустима. Но дали в действителност е по този начин!

Спортната инфраструктура е главното затруднение пред кандидатурата на Балканите за хазаин на Мондиал по футбол. Според критериите на ФИФА за край и разкриване на сходен огромен конгрес би трябвало оборудване, което да приема най-малко 80 000 души. А подобен стадион няма нито една от четирите страни. Стадионът с максимален потенциал в тези четири страни е олимпийският в Атина - 69 618 души. Той покрива критериите за мач от групова фаза на международно състезание. Същото е ситуацията със стадионите в Букурещ и Белград. Всъщност, с цел да приемем мачове от финали на Мондиал би трябвало да имаме най-малко три стадиона, които да покриват критериите на ФИФА най-малко за групова фаза. Нашият ст. " Васил Левски " съвсем се приближава до тези изисвания. Единственото, което би трябвало да се направи е да се премахме атлетическата писта. Но такива проекти няма. В момента у нас се строи само стадионът във Варна. Капацитетът обаче е прекомерно дребен - 22 600 фенове. А може би като погледнем клубния ни футбол - у нас три огромни стадиона с потенциал над 50-60 хиляди се оказват непотребни. Предвид обстоятелството, че на мачове вървят приблизително по 2000 души.

Пътната ни инфраструктура също изисква доста работа. По проект Сърбия ще е подготвена с автомагистрала до границата ни още следващата година. В същото време обаче пътят за Калотина се бави. Магистрала " Струма " е на стадий обмисляне в най-тежката си част - Кресненското дефиле. На север " Хумес " би трябвало да стигне най-малко до Велико Търново, а след това и до Русе, от където да се влиза в Румъния. Да, упоритостта на кабинета е до 2024 година " Хемус " да е 100% подготвена, само че хвърляйки доста пари в пътища, ще имаме ли задоволително и за игрища. Нещо повече - сигурно ще се наложат разширения и на летищата. Нови 4- и 5-звездни хотели също не са по никакъв начин непотребни.

Мнозина ще кажат, че най-съществен за България е имиджовият аспект. И ще бъдат прави. Но за страната с най-ниски приходи в Европа, определящ е финансовият. Положителните вести идват от Русия, където това лято се организира Мондиалът. В интервала 2013-2018 година руснаците са вложили 15 милиарда $ (11 от тях са отишли за игрища и инфраструктура). След форума стана ясно, че приходите за страната са цели 13 милиарда $. Отделно рекламата, която страната направи с приемането на този конгрес получи извънредно доста позитиви по целия свят. Със сигурност Русия за едно лято е развила доста своя туризъм. Разбира се, вероятно наше съучастничество в организация за Мондиал няма да излезе толкоз скъпо, защото разноските ще бъдат разграничени сред четирите страни. Грубите сметки обаче демонстрират, че ни е нужен бюджет от най-малко 1 милиарда $ за 3 нови стадиона и възстановяване на инфракструктурата. Естествено, чисто финансово България ще е на загуба, само че рекламата, която ще създадем пред света сигурно прави тази задача - допустима.

Тази задача обаче може да стане и невъзможна, в случай че погледнем останалите претенденти за Мондиал 2030, който ще е юбилеен. Както е известно първото международно състезание се организира в Уругвай през 1930 година. Сега тази страна дружно с Аржентина и Парагвай желаят също да одобряват юбилейното състезание. За домакини се точат и от Обединеното Кралство. Кандидатура има и от Алжир, Тунис и Мароко.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР