В последните дни партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество

...
В последните дни партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество
Коментари Харесай

Бизнес и синдикати доволни от мярката 60:40

В последните дни сътрудниците в Националния съвет за тристранно съдействие оповестиха, че са подготвили нова серия от тласъци за възобновяване на стопанската система. Един от тях е по отношение на мярката 60:40, която в известна степен се счита за ефикасна в подпомагането на бизнеса.

В тристранния съвет се разбрахме да изчакаме до края на юни за мярката 60:40 и тогава ще създадем една цялостна оценка. Мярката обаче сигурно проработи, съобщи пред Българска национална телевизия водачът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му, близо 250 000 служащи и чиновници чакат изплащането от Национален осигурителен институт.

" Нашата рецензия е, че финансирането се забави, без значение от упованията за бързи периоди, само че натоварването в Агенцията по заетостта и Национален осигурителен институт в действителност е голямо ", уточни Димитров.

Като цяло мярката работи, по тази причина тя ще бъде продължена, уповавам се и модифицирана в тези два основни бранша - туризъм и превоз, добави президентът на КНСБ.

Мярката работи, само че би трябвало да бъде модифицирана и то да не чакаме до 30 юни. До момента тя има обсег 5%, показа мнението на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) нейният ръководител Васил Велев.

Относно изплащането по мярката той съобщи, че това даже не е най-голямото закъснение, защото по другите ограничения също има закъснение. Антикризисните заеми сега също не са годни, не може да се кандидатства по тях. Изпълнението по стратегия " Конкурентоспособност " клони към нула, същото е с подпомагането на дребния и междинния бизнес, счита Велев.

" Ние предупредихме, че мярката 60:40 няма да има задоволителен обсег в този тип и това се случи. Не може да се чака и да се цели с една мярка неработещият да живее по-добре от работещия. Добрата вест е, че има обявено надграждане от първи юли ", посочи Велев.

Очакваме 80:20 да стане факт час по-скоро, добави и президентът на КНСБ.

Председателят на АИКБ изрично акцентира, че към този момент навлизаме в четвъртия месец от рецесията и изплащането на финансовите помощи за бизнеса би трябвало да се форсира.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР