В последните дни на януари Балканите ще попаднат под влияние

...
В последните дни на януари Балканите ще попаднат под влияние
Коментари Харесай

Февруари настъпва с почти пролетно време

В последните дни на януари Балканите ще попаднат под въздействие на студени въздушни маси от северните ширини. Времето ще резервира близки до нормалните зимни параметри с намаляване на температурите и снеговалежи.

 

В събота над страната ще премине леден атмосферен фронт.

 

Температури на разсъмване – от 1 до 6 градуса, следобяд – сред 3 и 8. В хода на денонощието от запад на изток ще премине зона с превалявания от дъжд и сняг. Снеговалежи ще има в Стара планина и Предбалкана, по-късно денем и в обособени точки на източна България, най-много Лудогорието. По старопланинските пътища и проходи ще има условия за виелици и затруднения в трафика. За следващ ден ще се усили северозападният вятър. Поривите ще доближават 80-90 километра в час в цялата западна половина на страната, а по планинските била – към и над 100 километра в час.

 

В неделя вятърът ще отслабне, само че още веднъж ще е осезателен и леден от северозапад. В хода на денонощието преобладаващите превалявания ще са от сняг – краткотрайни, краткотрайно интензивни, само че без доста струпване.

 

Ще вали най-много в планините, в предпланинските региони и в Добруджа. Температурите няма да падат фрапантно – сутринта ще са към нулата, следобяд – малко по-ниски - сред 2 и 7 градуса.

 

В понеделник в западната половина от страната ще бъде съвсем безшумно, в източната вятърът към момента ще е сдържан, от североизток. Температурите още малко ще се намалят. Облачността ще бъде най-вече забележителна, единствено на изолирани места в планините ще превали сняг. 

 

До края на календарния месец облачността ще е променлива с повече разкъсвания в западната половина на страната. Снеговалежите ще са незначителни. Вятърът ще е северен и относително мощен в източните региони. Ще остане студено. Дневните температури ще са от 0 до 5-6 градуса. Рано на разсъмване във вторник и сряда по местата с ясно и безшумно време термометрите ще паднат до минус 7 – минус 8 градуса.

 

Съществена смяна се чака в първите дни на февруари. Предстои сензитивно стопляне с дневни температури към и над 15 градуса в всекидневно топлите региони. Предварителните прогнози позволяват последваща снежна конюнктура към 9-10 февруари.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР