В последните дни лабораторни драми разтресоха граничния пункт Капитан Андреево“.

...
В последните дни лабораторни драми разтресоха граничния пункт Капитан Андреево“.
Коментари Харесай

Лабораторни драми разтресоха граничен пункт

В последните дни лабораторни драми разтресоха граничния пункт „ Капитан Андреево “. Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) съумя да приключи контракта си с компанията, която през последните най-малко 10 години се занимава с обработката на документите, взимането на пробите за фитосанитарен надзор и обвързваното с това обслужване на камионите.

Прехвърлянето на работата от частната компания към държавната организация обаче не мина умерено и от към Турция се натрупаха доста чакащи камиони с храни да влязат у нас. За да реши казуса в началото е било решено тези товарни коли да изчакват на създавани сега буферни паркинги до София лабораторните резултати на внасяната от тях земеделска продукция.

Днес от БАБХ прецизираха за „ Сега “, че задно с организация „ Митници “ разискват отделянето на краткотрайна зона на територията на самия Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", в която товарните коли да изчакват резултата от лабораторния разбор, без да се пречи на придвижването през пункта. От организацията по храните осведомят още, че от през вчерашния ден е почнало понижаване на времето за изчакване.

Също от 23 май зам.-министърът на земеделието Иван Христанов дружно с посланика на Турция Н. Пр. госпожа Айлийн Секизкьок посетиха пункта по-рано в опит да се позволи рецесията с големите опашки от камиони, образували се след разгарянето на разногласието сред страната и " Евролаб 2011 ".

По думите на Христанов чиновниците на въпросната компания, които би трябвало на 20 май да са освободили пространствата на пункта, само че не са, саботират инспекцията и това основава опашките. За следващ път той напомни, че чиновници на организацията са обиждани и заплашвани като общо 6 индивида са напуснали поради този " тормоз " през последната седмица. Като образци за бойкот той уточни, че хора, които нямат никакво отношение и права по митническия надзор казвали какво да се товари и разтовари от камионите.

От своя страна представители на асоциациите на експортьорите на плодове и зеленчуци от Турция обявиха, че най-големият проблем сега е съществуването единствено на една компания виновна за товарите и тяхната връзка с формалния надзор. " Смятаме, че в случай че има опция да бъдат утвърдени и други компании, които да извършват тази функционалност, казусът ще бъде позволен ", споделиха те.

Според притежателя на отстранената от пункта частната компания, Васил Димитров по този метод се изземва бизнесът му. По думите на Христанов обаче, тази компания може да продължи да е оператор и да прави връзка сред документите на превозвачите и лабораторията в София, където продуктите се изследват за наличие на пестициди. Освен това чака броят на компаниите, като за задачата е разгласен конкурс, на който обаче, от пет претендента един към този момент се е отказал още веднъж поради закани.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР