В последните дни българската правна комисия прие на второ четене

...
В последните дни българската правна комисия прие на второ четене
Коментари Харесай

Второ четене: Промени в Закона за БНБ улесняват служебния премиер

В последните дни българската правна комисия одобри на второ четене основни промени в Закона за Българската национална банка /БНБ/, които плануват значими промени за назначените за служебни министър-председатели. Според новите разпореждания вместо да излизат в неплатен отпуск служебните министър-председатели ще прекъсват пълномощията си за интервала на своето предопределение.

Инициативата, подкрепена с 13 гласа „ за “ от Правната комисия, бе препоръчана от Анна Александрова /ГЕРБ-СДС/, ръководител на комисията. „ Така направеното предложение е доста по-разумно. Смятам, че ще уредим опцията да нямат проблем и да извършват длъжността министър-председател умерено, “ изясни Александрова.

Промените провокираха диспути измежду депутатите, като Петър Петров от „ Възраждане “ изрази угриженост по отношение на експресния темперамент на разглеждането на законопроекта .

„ Експресното разглеждане на този законопроект е в ущърб на законодателната активност “ , съобщи той, наблягайки, че тази процедура е неприемлива .

Въпреки това предлагането откри поддръжка в комисията, предвид на евентуалното му позитивно влияние върху действието на служебните министър-председатели. Промените също по този начин засягат Закона за Сметната палата и Закона за омбудсмана , разширявайки опцията за спиране на пълномощията на служебния министър-председател.

Гроздан Караджов от „ ИТН “ /ИТН/ изрази утвърждение към новата посока, макар че посочи проблеми в юридическото формулиране .

„ Посоката е много по-добра, само че юридическото изложение е много неточно “, разяснява той.

Предложените промени ще обезпечат еластичност и ще улеснят административните процедури за лицата, назначени на високи държавни длъжности, като в същото време резервират интегритета и отговорността на техните функции. Решението на Правната комисия слага основите на бъдещите диспути в пленарна зала, където се чака законопроектът да бъде дефинитивно разискван и гласуван.

Депутатите гласоподават дефинитивно измененията в Закона за Българска народна банка

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР