В последната година и половина изборната спирала у нас заприлича

...
В последната година и половина изборната спирала у нас заприлича
Коментари Харесай

Италия преди решаващ вот на 25 септември

В последната година и половина изборната серпантина у нас замязя на тази в Италия. Там в разгара си е нова предизборна акция.

Вотът на 25 септември бе плануван след рухването на държавното управление на Марио Драги. След измененията в италианската конституция, броят на представителите в Народното събрание беше понижен на половина - в този момент те са 400 в Камарата на депутатите и 200 - в Сената. Преднина в изследванията има десният блок към придвижването " Италиански братя ", които социолозите обрисуват като спечелили.

Мнозина виждат в нейно лице идващия министър председател на Италия. Джорджа Мелони, 45 - годишна самотна майка и някогашна журналистка, без висше обучение. Като ученичка членува в младежката организация на неофашистко придвижване, по-късно влиза в партията на Силвио Берлускони, на 29 става народен представител, а на 31-най-младият министър в следвоенна Италия.

По-късно потегля по собствен път в политиката, като през 2012 година основава " Италиански братя ", а името идва от първите думи на химна. Наблюдатели дефинират партията й като неофашистка, Мелони отхвърля, в акцията поддържа сдържан звук и упорства вместо предишното да се разискват актуалните проблеми на страната. Лозунгът на придвижването звучи познато в жанр Тръмп - " Първо Италия и италианците! "

" Най-голямото ми предпочитание е да издигнем нацията от упадъка. Моя отговорност е да обединя всички светли мозъци в полето на политиката, с цел да дадем решения на Италия и да възстановим позициите на Италия на интернационалната сцена ", сподели Джорджа Мелони, водач на придвижване " Италиански братя "

" Братята " на Мелони са в блок с " Лига " на Матео Салвини и " Форца, Италия " на тогавашния й наставник Берлускони. Възходът им се дължи и на отслабените и разпокъсани леви партии.

Изборите в четвъртата стопанска система на Европа са в сериозен миг - войната в Украйна, газовата рецесия, рекордната инфлация. Перспективата за победа на крайнодесни и евроскептични партии буди паника в Европа от самоизолиране на Италия или доближаването ѝ с Путин.

На този декор Марио Драги насочи извънредно мощно обръщение към политиците в страната, което прозвуча и като утешение към европейските сътрудници.

" Протекционизмът и изолационизмът не съответстват с нашия народен интерес. От илюзиите за самодостатъчност през предишния век, до апелите от последно време да се разделим с еврото. Италия в никакъв случай не е била мощна, когато е решавала да бъде сама. Мястото на Италия е в центъра на Европейския съюз, тя е обвързвана с Атлантическия пакт, с полезностите на демокрацията, свободата, обществения и цивилен напредък, заложени в историята на нашата република ", сподели Марио Драги, някогашен министър - ръководител на Италия.

Драги предложи и идващото държавно управление да повтори формулата на неговото - оптимално необятна коалиция, с цел да се оправи с проблемите, които наподобяват непреодолими.

Италия има да получава над 190 милиарда евро от Плана за възобновяване след Коронавирус -19, само че отпущането на парите зависи от оценката на Брюксел за използването на проекта. Затова, който и да застане отпред на идващото държавно управление, надали би имал интерес от това да изгуби доверието на Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР