В последната година – година и половина българската икономика се

...
В последната година – година и половина българската икономика се
Коментари Харесай

Очаква ли ни криза през новата 2024г.

" В последната година – година и половина българската стопанска система се характеризира с инфлационен взрив ". Това сподели пред БНР проф. Красимир Петров – учител по стопанска система и финанси в редица страни.
Той изясни, че това е феномен в стопанската система, при който страната взема задължения и натрупа дефицити, а тези задължения са мощно стимулиращи за стопанската система.

" Това се комбинира с банков заем. Тази година до ноември, по публични данни на Българска народна банка, банките тази година са нараснали заема с 20% по отношение на предходната година ", добави финансистът.

" Имаме нападателна парична и фискална проинфлационна, т.е. стимулираща, политика. Резултатът като цяло е обща бурна инфлация в стопанската система. Все още имаме някакъв порядъчен и логичен стопански напредък . Може би един от най-високите растежи в цяла Европа и Европейски Съюз ".

По думите на проф. Петров  сега сме в последната фаза на инфлационния взрив, в която хората стартират да обедняват . Доходите порастват, само че не могат да изпреварят инфлацията и по тази причина хората не се усещат осезаемо по-добре, изясни той.

Финансистът предвижда, че  през идната година ни чака рецесия .

 istock istock
" Държавата евентуално ще опита да направи още една година с рекордни дефицити, още една година с рекордни непознати заеми, с цел да държи стопанската система подтиквана. Банките не е ясно дали ще съумеят да създадат още веднъж следващ кредитен връх. Но инфлацията постоянно застига стопанската система и постоянно приключва с някаква форма на рецесия ", разяснява той.

Българска народна банка: Способността за обслужване на отговорностите може да отслабне

По думите му  заемът само и единствено взема решение настоящо казуса, само че го отсрочва във времето и го задълбочава .

" Целият български народ ще плащаме тези заеми в някакъв миг с лихви ", безапелационен бе проф. Красимир Петров. Според него  за благополучие към момента не сме затънали , тъй като имаме извънредно невисок външен дълг.

" Фундаменталният стопански проблем е, че страната взема заеми по 5% рента извън, след което парите, налети в нашата банкова система, банките получават действително безвъзмездна дотация за сметка на българския народ, заплащат на депозантите нулеви лихви, до момента в който страната можеше да взема вътрешен заем и да имитира ипотеки на българите и българите да получават тези 3-4-5% да влизат в техния джоб, а не назад – ние да плащаме тези лихви на страната, с цел да може да субсидират те банките.  Този способ е непочтен, неправдив, има детайл на корупция, той е перверзен и нормално се прави от разрастващи се страни, където политиката е фундаментално в рецесия, счупена или неработеща ", изясни финансистът.

Според него  това е " храната ", която продължава да надува " жилищния балон " в България . Той очаква  идната година този балон да се спука .

Златото, съгласно него, остава най-хубавата средносрочна отбрана против инфлацията.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg
По тематаОтново взрив на жилищните заеми заем рецесия приходи банки инфлация .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР