В понеделник Световната банка обяви нова методология за оценка на

...
В понеделник Световната банка обяви нова методология за оценка на
Коментари Харесай

Световната банка с нова класация за бизнес климата. Този път прозрачна

В понеделник Световната банка разгласи нова методология за оценка на бизнес климата в до 180 страни, откакто преди две години смущаващи разкрития за нередности в данните и фаворизиране на Китай я принудиха да анулира годишната си ранглиста Doing Business.

Банката разгласи, представена от Reuters, че пилотното издание на новата заместваща годишна самодейност, наречена Business Ready, ще направи своя дебют напролет на 2024 година и ще обгръща първична група от 54 стопански системи в Азия, Латинска Америка, Европа, Близкия изток и Субсахарска Африка.

През идващите две години в отчетите ще бъдат добавени още страни, защото банката ще усъвършенства методологията си и ще форсира осъществяването на новия си водещ план, който има за цел „ да помогне на страните да притеглят вложения и да усилват работните места и продуктивността, с цел да ускорят развиването си “, показва още осведомителната организация.

През септември 2021 година банката приключи плана Doing Business, базирайки се на вътрешни одити и самостоятелна инспекция, които са открили, че висши ръководители на Световната банка са оказвали напън върху чиновниците да трансформират данните в интерес на Китай. Други нередности в данните пък са повишили класирането на страни като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан.

Сега световната институция показва Business Ready – нов план, който би трябвало да размени и усъвършенства предшественика си, като се базира на „ по-балансиран и транспарантен метод към оценката на бизнес и капиталовия климат в дадена страна ", излиза наяве от изказване на банката.

Главният икономист на Световната банка Ъндърмит Гил показва пред осведомителната организация, че новият метод разрешава " по-пълна и по-прецизна оценка на капиталовия климат на страните - нещо, което е извънредно належащо в изискванията на световна стопанска система в разгара на всеобщо закъснение ".

Business Ready е завършен въз основа на рекомендации от специалисти на Световната банка, държавни управления, представители на частния бранш и разнообразни публични групи и за първи път включва правата на служащите, както са избрани от Международната организация на труда, като по този метод се признава, че регулациите могат да имат и позитивни аспекти.

" Основното нещо, което се обърка, беше, че беше нарушена целостта на данните в Doing Business ", изяснява пред Reuters Норман Лоайза, шеф на Групата за индикатори на Световната банка, която управлява плана. " Основният миг за нас е, че би трябвало да подсигуряваме целостта на данните и към този момент имаме доста изчерпателен метод за това. "

Лоайза изяснява, че банката ще разгласява всички данни, събрани по плана - необработени данни, оценки и изчисленията, довели до въпросните оценки, от участниците от частния бранш, както и изследвания измежду бизнесмени, притежатели и шефове на компании, с цел да се обезпечи цялостна бистрота на данните, за разлика от предходния отчет.

Банката ще даде и инструментите, нужни на външни лица, с цел да възпроизведат резултатите от оценките на данните, показва още Reuters.

Представителите на Световната банка обаче към момента разискват дали да възобновят самодейността под формата на ранглиста за бизнес климат, което в последна сметка провокира абсурда с Doing Business, или да изготвят общ показател.

По думите на Лоайза формата на ранглиста е била подложена на критика поради това, че е насърчавала политическия напън от страна на другите страни в блян да покачат оценките си. В същото време обаче тя е помогнала да се подтикват близо 4000 регулаторни промени в разрастващите се и развитите стопански системи през последните две десетилетия.

Новият план се концентрира върху 10 тематики, обхващащи виталния цикъл на една компания, в това число нахлуване в бизнеса, комунални услуги, труд, разрешаване на разногласия, пазарна конкуренция, данъчно облагане и неплатежоспособност - още един ход, ориентиран към превъзмогване на рецензиите към предходната самодейност.

„ Вече ще взимаме поради освен гледната точка на частния бизнесмен, само че и тази на служащите, потребителите и другите участници на пазара ", споделя Лоайза пред Reuters. " Така да вземем за пример ще следим за трудовата сигурност, устойчивостта на околната среда и конкуренцията на пазара. "

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР