В понеделник руският президент Владимир Путин Владимир Путин - руски

...
В понеделник руският президент Владимир Путин Владимир Путин - руски
Коментари Харесай

Путин поздрави Лукашенко за шестия му мандат

В понеделник съветският президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През поздрави беларуския си сътрудник Александър Лукашенко с сполучливото производство на парламентарните и локалните избори в страната. На уеб страницата на Кремъл беше оповестена телеграмата на Путин, която се споделя, че „ високата изборна интензивност и резултатите от националното волеизявление образно удостоверяват необятната поддръжка за провеждания под вашето управление курс към хармонично социално-икономическо развиване на Беларус, гарантиране на вътрешнополитическата непоклатимост и развиване взаимноизгодните интеграционни процеси в границите на Съюзната страна “, съобщи ТАСС. 

На 25 февруари за пръв път в Беларус бяха създадени по едно и също време парламентарни и локални избори за лъчение на 110 депутати в Камарата на представителите в Националното заседание и над 12 500 членове на локалните препоръки. За места в Народното събрание се съревноваваха 263 претенденти, а за влизане в локалните органи на властта – 18 820. По данни на беларуската ЦИК изборната интензивност е била 73,09 %.

„ Беларус създава избори. Не е нужно да затаявате мирис “, изведе на 23 февруари в заглавие по тематиката „ Политико “. Изданието отбелязва, че 6,9 милиона беларуси с право на глас гласоподават за пръв път след президентските избори през 2020 година, обезпечили шести мандат за Лукашенко, който е на власт от 1994 година Плурализмът беше обезпечен  чрез допускане до присъединяване във вота на четири политически сили, които „ гръмогласно поддържат режима на дългогодишния деспот Александър Лукашенко, и толкоз “.

Става дума за „ Белая Рус “, комунистическата партия, Либерално-демократическата партия на Беларус и Републиканската партия на труда и справедливостта. Само на тях беше позволено да продължат а съществуват, след като Лукашенко забрани или разпусна всички останали партии. Това стана след всеобщите митинги поради подправянето на президентските избори през 2020 година, напомня „ Политико “.

Кандидатите, които се явиха на неделните избори, не участваха в никакви диспути, а единствено прочетоха идентичните си стратегии по държавната телевизия, отбелязва „ Политико “. „ Ако някой счита нашите избори за скучни,… има цирк, спектакъл, концертни зали “, сподели ръководителят на беларуската ЦИК Игор Карпенко по време на едно от телевизионните предавания.

За пръв път на тези избори нямаше наблюдаващи от ОССЕ, а режимът на Лукашенко позволи единствено на представители на проправителствените партии да участват в изборните секции, акцентира „ Политико “. Правенето на фотоси на попълнени бюлетини в тъмната стаичка – тактичност, употребена до момента от деятели, с цел да оспорват публично оповестените резултати от вота, към този момент също е неразрешена.

Беларуският правист и деятел в заточение Павел Сапелка сподели за „ Политико “, че не е изключително значимо по какъв начин ще гласоподават хората и дали изобщо ще гласоподават. Достатъчно е (за режима) да накара прочут брой хора да отидат до урните.

И до момента в който изборите през 2020 година омаломощиха Лукашенко почти до точката на изкривяване, написа „ Политико “, изборите на 25.2.2024 година надали ще имат същия резултат – благодарение на президента Путин Лукашенко прокуди в заточение, вкара  затвора или умъртви огромна част от беларуската съпротива.

В навечерието на вота лидерката на беларуската съпротива Светлана Тихановска съобщи, представена от ДПА, че парламентарните избори в Беларус няма да имат нищо общо с демокрацията. „ Това е фарс, това е шоу, това е цирк, само че не и избори “, сподели Тихановска на 22 февруари на среща с представители а ОССЕ във Виена. С оглед на гибелта в пандиза на Алексей Навални – основния съперник на Кремъл, Тихановска прикани за по-решителни интернационалните реакции на гибелта на политически пандизчии в Беларус и Русия. Усещам, че диктаторите пробват до каква степен могат да стигнат без да има последствия, акцентира Тихановска, чийто брачен партньор беше наказан през 2021 година на 18 години затвор.

Според беларуския зам.-министър на външните работи Юрий Амбразевич обаче, представен на 27 февруари от ТАСС, Съединени американски щати и Европейски Съюз употребяват правата на индивида като претекст за интервенция във вътрешните работи на суверенни страни. А ръководителят на съветската Държавна дума Вячеслав Володин сподели същия ден, че резултатите от изборите в Беларус са показали успеха на патриотичните сили и националната поддръжка за президента а страната. Съобщено беше също, че наблюдаващите от Думата означават, че изборите са минали намерено, конкурентно, законно, без регистрирани нарушавания, заяви ТАСС.

Държавният департамент на Съединени американски щати от своя страна разкритикува метода на производство на вота и го назова „ фалшифицирани избори “, създадени в „ климат на боязън “, съобщи беларуската редакция на РСЕ.

Във видеообръщение от Литва Тихановска регистрира също, че в изборните листи няма хора, които биха предложили промени, тъй като „ режимът разреши само на комфортни марионетки да вземат участие. Призоваваме за протест на този неправилен фарс, към безучастие в тези избори без избор “, цитира я РСЕ. Изненадващо, в деня преди изборите обръщението на Тихановска беше излъчено в цяла Беларус, откакто опозиционни деятели съумяха да получат достъп до към 2000 екрана за реклама по улиците, заяви Асошиейтед прес. Правозащитният център „ Вясна “ съобщи в неделя, че чиновници на компанията притежател на екраните бързо са били задържани. 

Още преди изборния ден беларуската ЦИК разгласи рекорден брой жители, взели участие в авансово гласоподаване, почнало на 20 февруари. До 24 февруари са дали своят вот близо 48 % от гласоподавателите. Според наблюдаващи предварителното гласоподаване е механизъм, употребен от беларуските управляващи, за подправяне на изборите. Беларуската съпротива счита, че предварителното гласоподаване разрешава изборни операции, защото урните остават без контрол в продължение на 5 дни, показва РСЕ, представено от Българска телеграфна агенция.

„ Вясна “ твърди, че доста гласоподаватели са били принуждавани да вземат участие в предварителното гласоподаване, измежду които студенти, бойци, учители и други държавни чиновници. „ По време на вота се правят арестувания на хора, арести и обиски, сигнализират от „ Вясна “.

Освен това, съобщи РСЕ, управляващите ускориха ограниченията за сигурност по улиците и в изборните секции в цялата страна, а служителите на реда минаха обучение по какъв начин да се оправят с гласоподаватели, които може да нарушат изборните правила.

За пръв път кабините за гласоподаване нямаха завеса, отбелязва РСЕ, а местата за гласоподаване бяха охранявани с изключение на от служители на реда също и от младежка правоохранителна организация и от пенсионирани чиновници от силите за сигурност. При нужда в подготвеност за интервенция бяха и особено образувани екипи за бързо реагиране.

Има информация, заяви Дъждовни води, че са били съставяни описи на хора, които не са отишли да гласоподават, споделя Уладзимир Устапенка – началник на Мисията за либерален Беларус в Брюксел, непосредствен сподвижник на Тихановска. „ Хората рискуват да бъдат уволнени от работа “, изяснява Устапенка.

Самият Лукашенко отбеляза, представен от ТАСС, че „ изборите са минали изненадващо безпрепятствено “. Според разбор на Даря Бернщайн за Дойче веле в Беларус към този момент има фетиш към личността на Лукашенко, а учениците вървят на екскурзии по значимите места, свързани с живота му. Дъждовни води напомня, че преди президентските избори през 2020 година редица самостоятелни медии са се пробвали да изяснят за кого считат да гласоподават техните читатели. Тогава се оказва, че рейтингът на Лукашенко е единствено 3% и управляващите не разрешават на медиите да вършат политически анкети. Независими социологически изследвания също не се правят.

„ Придворните “ социолози, отбелязва Дъждовни води през ноември 2023 година, споделят, че Лукашенко се употребява с доверието на 76,3% от беларусите, до момента в който преди година този индикатор е бил 72 на 100.

В разбора на Дъждовни води се изреждат три аргументи за усилване на култа към Лукашенко: идните президентски избори следващата година, на които той разгласи, че ще се кандидатира; натрупалата се отмалялост от негативизъм и от непрекъснатите вести за репресии, вследствие на което „ даже у последователите на режима се пораждат съмнения, че той се крепи само на страха “, а пропагандата се мъчи да сътвори позитивен имидж на Лукашенко; стремежът да се покаже, че в Беларус има единствено един политически водач, който персонално дефинира политиката на страната, обобщава социоложката Леся Рудник.

Дъждовни води споделя по какъв начин на срещите си с Лукашенко пропагандистите идват с облекла, на които са щамповани цитати от негови изявления, „ а на обществени мероприятия диктаторът постоянно е заобиколен от победителките в състезанията за хубост “.

В същото време продължаващите репресии против инакомислието не стопират, оповестява АП. Зад решетките остават над 1400 политически пандизчии, в това число водачи на опозиционни партии и изявеният правозащитник Алес Беляцки, почетен през 2022 година с Нобелова премия за мир.

Служители на комисията на Организация на обединените нации за правата на индивида в понеделник приканиха беларуските управляващи да помилват опозиционен политик, диагностициран с тежка форма на рак. 66-годишният Ригор Кастусю – водач на Беларуския национален фронт, който излежава 10-годишна присъда по обвиняване в „ скрит план за завладяване на властта “. Български национален фронт (българска политическа е измежду най-старите политически партии и беше закрит от Върховния съд на Беларус през 2023 година, отбелязва АП. 

Според „ Вясна “ точният брой на политическите пандизчии в Беларус е 1421, а петима към този момент са умряли зад решетките.

Успоредно с това се ускоряват и репресиите против църквата. В Беларус 80% от популацията са православни християни, към 14 на 100 са католици, а 2 % – протестанти. Лукашенко пък се самоопределя като „ православен безбожник “, написа АП.

Агенцията оповестява, че предишния месец Лукашенко е утвърдил закон, задължаващ всички религиозни организации да се пререгистрират, с цел да не бъдат оповестени за противозаконни. 

Изследователката от „ Хюман райтс уоч “ Анастасия Круопе споделя, представена от АП, че този закон „ дава на управляващите повече принадлежности и благоприятни условия за репресии “.

През последните 3 години, още преди въвеждането на новия закон, минимум 74 свещеници са били задържани, санкционирани или депортирани по данни на „ Вясна “.

Архиепископ Артеми Кишченко от западния град  Гродно е отхвърлен от всички църковни постове и заставен да се пенсионира през 2021 година, тъй като осъжда репресиите и опитите на Москва и Минск да употребяват църквата като политически инструмент.

В изявление за АП архиепископ Георги Рой от Гродно, който през 2023 година избяга във Вилнюс, упрекна православните църкви в Русия и Беларус, че легитимират „ нападателната еспанзионистична идеология на Москва “.

„ В името на Христа се оправдават войната, кръвопролитията, насилието и неистините “, сподели архиепископ Рой и добави, че съветските православни водачи „ служат на тази идеология, само че аз не мога да се примиря с този смут и да пребивавам в подобен грях “. Архиепископът сподели, че беларуските управляващи намерено се пробват да държат изкъсо свещенослужителите, непрестанно ги привикват на „ превантивни “ политически беседи, ровят в уеб сайтове и обществени мрежи и даже изпращат чиновници по сигурността да слушат какво се проповядва на литургиите.

АП цитира Александър Румак – комисар по религиозните и етническите въпроси, който през септември 2023 година декларира пред беларуския Съвет за сигурност, че управляващите би трябвало да обезпечат „ духовна сигурност “ на обществото като метод за „ поддържане на сигурност и успокоение в страната “.

Специалният докладчик на Организация на обединените нации за Беларус Анаис Марен сподели за АП, че новият закон ще разреши на управляващите „ да унищожат останките от гражданско общество, които още не са в конспиративност, в пандиза или в заточение “.

Преподобният Змицер Хведарук назова пред АП закона „ най-репресивният в Европа “ и сподели, че доста протестантски църкви са изправени пред сложен избор – или да прекратят активността си, или да се върнат към мрачните руски времена, когато протестантски църкви са работили незаконно, а богомолците  се събирали в частни домове и се молели, изправени пред риск от наказателно гонене. Преподобният Вячаслау Барок, който е избягал в Полша, споделя, че желае да се върне в църквата си в Расони, Витебска област, само че не може, до момента в който страната арестува свещеници, тъй като носят растежа си и назовават злото „ зло “.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР