В понеделник Пекин предупреди, че ще предприеме всички необходими мерки,

...
В понеделник Пекин предупреди, че ще предприеме всички необходими мерки,
Коментари Харесай

Вашингтон да не "подценява" решимостта на китайския народ: Пекин

В понеделник Пекин предизвести, че ще предприеме всички нужни ограничения, с цел да отбрани териториалната си целокупност, и прикани Вашингтон да не " подценява " решимостта на китайския народ.

Упрекът пристигна часове откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън даде обещание да употребява военна мощ, с цел да отбрани Тайван, в случай че се наложи. Китай счита Тайван за неотменима част от своята територия.

" Тайванският въпрос е чисто вътрешно дело на Китай ", съобщи пред кореспонденти представителят на Министерството на външните работи Ван Уенбин и добави: " По въпроси, засягащи главните ползи на Китай - суверенитет и териториална целокупност, Китай няма място за взаимни отстъпки или отстъпки. "

 

Китай изиска от Съединени американски щати " съществено да съблюдават " политиката " Един Китай ", съгласно която Съединени американски щати и други страни признават, че има единствено един Китай, управителен от Пекин. Китайското държавно управление ще предприеме " решителни дейности ", с цел да отбрани своя суверенитет и ползи в региона на сигурността, съобщи представителят на министерството.

" Никой не трябва да подценява твърдата решителност, непоколебимата воля и мощната дарба на китайския народ да пази националния суверенитет ", добави той.

По-рано в понеделник Джо Байдън съобщи, че Вашингтон би могъл да се намеси с военна мощ при положение на спор сред Китай и Тайван, като назова това " ангажимент на Америка " Президентът упорства, че Съединени американски щати съблюдават политиката на " един Китай ", само че че Пекин няма " пълномощия ", която да му разреши да " влезе " и да употребява мощ против Тайван. Байдън разкритикува и все по-настъпателната позиция на Китай във връзка с Тайван, като упрекна Пекин, че " флиртува с заплахата ".

 

 

Съединени американски щати нямат публични дипломатически връзки с Тайван, само че се радват на тясно военно съдействие с острова - въпрос, който от дълго време е бодил в очите на връзките сред Съединени американски щати и Китай.

В понеделник за първи път от към век насам първото публично пътешестване на американски президент в Азия не включва посещаване в Китай.

Тайван се самоуправлява от 1949 година, когато остатъците от националистическото държавно управление бягат от континента след провалянето си в гражданската война, само че в никакъв случай не афишира публично самостоятелност от Китай.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР