В понеделник, китайските власти обявиха, че официалният икономически растеж на

...
В понеделник, китайските власти обявиха, че официалният икономически растеж на
Коментари Харесай

Китай с най-нисък растеж от 1990 г. насам

В понеделник, китайските управляващи оповестиха, че формалният стопански напредък на страната през 2018 година е достигнал 6,6%. Това е най-слабият растеж от 1990 година насам. Тази вест беше предстояща с изключително внимание в целия свят, защото идва на фона на продължаващия търговски спор на Пекин с най-големия му търговски сътрудник - Съединени американски щати.

Редица икономисти предвидиха още преди време пред Reuters, че китайският стопански растеж ще падне под ревизираните през 2017 година 6,8%. За четвъртото тримесечие на годината той е 6.4% (спад от 6,5% в съпоставяне със същия интервал на предходната година), което изцяло оправдава прогнозите. Въпреки всичко, в отчетът, оповестен от китайските управляващи в понеделник, икономистите виждат и някои позитивни моменти.



През декември индустриалното произвеждане e повишено с 5,7% на годишна база, надминавайки както упованията на икономистите за растеж от 5,3%, по този начин и растежа от 5,4%, регистриран през ноември.

Данните за продажбите на дребно също са във възходяща траектория – растеж от 8,2% през декември по отношение на същия интервал на предходната година, което е изцяло в сходство с прогнозите и съставлява нарастване от предходния месец (8,1%).

„ Това, което виждаме през четвъртото тримесечие, е, че, макар че стопанската система се забавя, в действителност към момента има някои позитивни резултати. Това се случва с помощта на някои първични такси, с които се таксуват новите вложители, занимаващи се с експорт на продукция “, разяснява Хелън Жу, началник на китайския капиталов фонд BlackRock, като обръща внимание, че доста компании бързат да осъществят стоките си и да ги доставят преди влизането в действие на новите американски мита.

Пред CNBC Жу декларира още, че, въпреки да се чака известна поддръжка от китайското ползване и намаляването на налозите в страната, растежът през 2019 година ще бъде още по-нисък от този през 2018 година

Въпреки че формалните данни на Пекин за Брутният вътрешен продукт се наблюдават като индикатор за положението на втората по величина стопанска система в света, доста външни специалисти от дълго време показват песимизъм по отношение на достоверността на отчетите.

" Официалните данни за Брутният вътрешен продукт през последните години бяха прекомерно постоянни, с цел да дават ясна визия за икономическите резултати на Китай ", счита Джулиан Еванс-Притчард, старши икономист в изследователската къща Capital Economics, отговарящ за Китай.

Иначе шефът на китайското статистическо бюро Нинг Джидже съобщи пред кореспонденти, че комерсиалният спор на страната му със Съединени американски щати е засегнал националната стопанска система, само че въздействието е контролитуемо.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР