В полунощ на 18 август точно 197 551 автомобила в

...
В полунощ на 18 август точно 197 551 автомобила в
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за фалита на застрахователя Олимпик

В среднощ на 18 август тъкмо 197 551 автомобила в България останаха прибързано без наложителната застраховка " Гражданска отговорност ". Това се случи, откакто кипърското сдружение " Олимпик ", което не е записано у нас, а оперира единствено посредством клон, банкрутира. В края на седмицата вършим равносметка какво се случи и кое е значимо да се знае.

Началото на казуса

Първият сигнал пристигна още на 10 май, когато КФН наложи ограничаващи ограничения на българския клон на сдружението откакто кипърският регулатор направи същото. Застрахователят получи възбрана да подписва нови полици, като получи специфичен лиценз, допускащ му да продължи активността си единствено по към този момент съществуващите контракти.

За да се подсигурява спазването на разпоредбите на специфичния лиценз, беше назначен специфичен админ в лицето на " Мазарс ООД ", който да следи активността на компанията както в Кипър, по този начин и в България.

Какъв е правният статут на " Застрахователна компания Олимпик - клон България "?

Всеки европейски осигурител има право да оперира на територията на друга страна-членка на Европейския съюз, откакто уведоми локалните регулаторни органи. Към края на юли 618 непознати застрахователни сдружения са изразили предпочитание да правят активност на територията на България. Същевременно 15 български застрахователни компании са изявили все още предпочитание да оперират в страни от общността.

" Олимпик " извършваше активност у нас при изискванията на правото на определяне посредством клон. Това е облекчена процедура, която разрешава на европейските застрахователи да стартират доста по-лесно активност в друга страна-членка. За задачата е нужно способния орган на страната, от която идва застрахователят, да осведоми локалния регулатор, в тази ситуация КФН и да го държи в течение за възможни проблеми. Така българският регулатор няма доста разновидности за предварителна защита, с изключение на да реагира на сигнали от другата страна.

Защо застраховките изгубиха прибързано своята годност?

Три месеца след въвеждането на тази мярка стана ясно, че най-лошото въпреки всичко не е било избегнато и всички настоящи застраховки ще бъдат анулирани. Причината по тази причина пристигна още веднъж от Кипър - локалният регулатор приключи специфичния лиценз и назначи прелиминарен ликвидатор на сдружението - Павлос Накузи, още веднъж от " Мазарс ".

Според кипърското законодателство полиците стопират да работят след деня, в който се обнародва това решение на регулатора, което се случи на 17 август. Така близо 200 000 водача у нас останаха без настояща застраховка и на процедура станаха извършители на закона. " Олимпик " беше една от петте компании, водачи на пазара на застраховки " Гражданска отговорност " у нас с пазарен дял от 9.2% и брутни премийни доходи от близо 40 милиона лв..

Какви са загубите и кой ще ги поеме?

Точната стойност на анулираните полици е 9.35 милиона лв.. Причината сумата е да е доста по-малка от общите доходи на сдружението е, че огромна част от подписаните застраховки са били разсрочени на вноски. Така повече от половината - 111 261 броя, са били годни единствено до октомври, което прави вредите за тези клиенти минимални. Други 57 000 са били със период до края на годината и единствено 29 000 са били със период, изтичащ през 2019-а. Средната загуба на клиенти е сред 3 и 78 лв., а за тези с най-дълги полици - до 192 лв..

Претенции за компенсации могат да се вършат след назначението на непрекъснат ликвидатор на сдружението в Кипър, което се чака да се случи през септември. Всеки пострадал клиент може да се причисли към листата на кредиторите на сдружението и по този начин да получи парите си назад. С оглед на дребните суми обаче едва ли всички ще го сторят.

Освен клиентите на " Олимпик " загуби ще претърпят и останалите застрахователни сдружения на пазара у нас. Причината е в регресивните искове, които би трябвало да заплати кипърското сдружение по застрахователни случаи, които го засягат.

Какво подсигурява Гаранционния фонд и за какво няма да изплаща пари в тази ситуация?

Основна функционалност на фонда е да покрива вреди, породени от коли без застраховка. Така да вземем за пример, в случай че пострадате от автомобил, който няма гражданска, този фонд ще ви изплати компенсацията, което другояче се изплаща от застрахователя на причинителя на вредата. Ето за какво и фондът се цялостни с пари от всички подписани застраховки у нас.

Съществува и втори фонд, който покрива риска от банкрут на осигурител. В случая обаче той няма да се задейства, защото обгръща единствено български застрахователи, а не такива, които работят у нас посредством клон. Причината е, че в него влизат приходи единствено от записаните у нас сдружения, като по думите на КФН " Олимпик " не е внасяла в него. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР