В политическата основа на ДПС стои философията заедността, предадена ни

...
В политическата основа на ДПС стои философията заедността, предадена ни
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ откри Културен център „Д-р Ахмед Доган” в гр. Ялова, Турция

В политическата основа на Движение за права и свободи стои философията заедността, предадена ни от почетния ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган. Преходът от комунизъм към народна власт в България се реализира без проливане на кръв. Ние изживяхме тъжните дни, само че след рухването на комунизма казахме: " НЕ на реваншизма, ДА на заедността ". И до през днешния ден, цели 33 години, работим за стабилността на България и за по-доброто бъдеще на страната. Ще продължаваме да го вършим. Това съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ при откриването на Културен център „ Д-р Ахмед Доган ” в град Ялова, Турция. Карадайъ и делегация на Движението са на посещаване в южната ни съседка. Заедно с ръководителя на Движение за права и свободи са зам.-председателите Ахмед Ахмедов и доктор инж. Хасан Азис, водачът на европейските либерали Илхан Кючюк и водача на Младежко Движение за права и свободи Сезгин Мехмед.

Културното средище е учредено през 2012 година като Балканска къща „ Д-р Ахмед Доган ” с концепцията да бъде връзка измежду побратимените общини в Турция и България.

В Балканската къща е пресъздадена обстановката от живота в разнообразни краища на България. В нея се провеждат и курсове по български език.

За 10 години интензивността на Балканската къща се разшири неведнъж, и през днешния ден тя към този момент е Културен център „ Д-р Ахмед Доган ”.



Откриването стартира с минута безмълвие в памет на жертвите на опустошителните трусове в Турция и в Сирия. Почетено бе и великото дело на Кемал Ататюрк. Прожектиран бе документалният филм " Umuda yolculuk ", който споделя за асимилацията на популацията.

Радваме се, че през днешния ден сме дружно. Да ни е цветущ Свещения месец Рамазан, стартира изявлението си Мустафа Карадайъ и се върна към годините на насилствената асимилация в България, провеждана от тоталитарния комунистически режим.

Ние преживяхме „ огромната екскурзия ” през 89-та година, когато единствено за 3 месеца 360 000 наши братя и сестри бяха принудени да изоставен домовете си. Причината бе насилствената асимилация на турците, сподели Карадайъ.

Този развой продължаваше години. Последният опит бе през1984-1985 година в Източните Родопи и в Северна България. Още през 1975–1976 година в Родопите бяха заменени имената на турците. 1971–1972 година бяха заменени имената на помаците. 1964 година в Западните Родопи, в Рибново, имаше и безредици. Това бе митинг против промяна на имената и бе сполучлив, описа Мустафа Карадайъ.

Днес виждаме какво написа в архивите - централната власт упреква локалната, че не били задоволително готови. Възмутително – вместо да търси отговорност от локалната власт за тези дейности, централната ги упреква, че не са били готови, продължи водачът на Движение за права и свободи.

По време на идващите опити за насилствена асимилация през 1971 година в Западните Родопи имахме и жертви. Тогава Източните Родопи споделяха: „ Те там са разнообразни, при нас няма да се случи. ”. Но единствено след няколко години асимилационната акция мина и към Източните Родопи. Пак дадохме жертви, като най-малката беше невръстната Тюркян. Тогава Родопите се обединихме с тъгата си. А Северна България споделяше: „ В Родопите са разнообразни, ние сме други и при нас няма да се случи. ”.



Тогава се сътвори загадка организация, отпред с Ахмед Доган. Единствената цел беше битка без оръжие. Борба за еднаквост, за вяра, за име, за обичаи и просвета. Д-р Доган и другите ръководители на тайната организация бяха хванати и вкарани в пандизите. Но битката не спря. От пандизите през май 1989 година в Северна България те проведоха мирни митинги. Но против хората бяха изпратени танкове и калашници. Тогава отново имахме жертви. В края на май бяха отворени границите и 360 хиляди наши братя и сестри се изселиха в Турция, продължи Карадайъ.

Накрая комунистическият режим падна и политическите пандизчии бяха освободени. На 4 януари 1990 година бе основана партия Движение за права и свободи с водачеството на Ахмед Доган, напомни водачът на партията.

Мустафа Карадайъ проучва и обстановката сега в България. За последните две години за пети следващ път ще се проведат избори. Искам да прикани всички български жители да гласоподават на изборите. В България се проповядва политика, учредена на омразата. Няма разговор сред партиите. Затова не може да се сформира държавно управление, сподели Карадайъ. И уточни задачата на Движение за права и свободи: „ С разсъдък и отговорност, в разговор да съставим държавно управление, в което да вземат участие и специалистите на Движение за права и свободи ”.

Преди 33 години почетният ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган визионерски дефинира пътя на България: път към Европейски Съюз и НАТО, път на икономическо развиване, път на заедност и комшулук като основа на европейско развиване за страната, съобщи и Хасан Азис. Той акцентира, че в пътя си към постигането на тези цели „ доктор Доган промени вижданията на цели генерации за това по какъв начин да живеем в мир със съседите си, по какъв начин да одобряваме, почитаме и обичаме другия по религия и етнос, по какъв начин да живеем дружно в мир и съгласие. ”.

На откриването на Културен център „ Д-р Ахмед Доган ” в Ялова участваха още шефът на Дирекция Министерство на вътрешните работи област Ялова Гйоксел Топалоглу, Муаммер Ерол - валия на Ялова, доста претенденти за народни представители от Движение за права и свободи, представители на разнообразни партии от турския Меджлис, кметове на общини, ръководители на общински препоръки, и на регионални структури на Движение за права и свободи в България, както и представители на всички неправителствени организации в Турция на изселници от България.

Мустафа Карадайъ и делегацията на Движение за права и свободи са в Турция от 24 март 2023 година В петък вечерта в Истанбул водачът на Движение за права и свободи даде вечеря-ифтар във връзка Свещения месец Рамазан. В нея участваха над 800 души.

След опустошителното земетресение в Турция, нашите партийни структури проведоха дарителска акция. Споделяме болката и състраданието на турския народ. Аз имам вяра, че Турция ще преодолее тази покруса, сподели Карадайъ. И акцентира, че в огромната дарителска акция, проведена от структурите на Движение за права и свободи, се включиха български жители без оглед на партийна, етническа и религиозна принадлежност.

На 2 април в България ще се проведат значими избори. Целта ни е да се представим добре и да сме част от ръководството. В България 12 години имаше еднолично ръководство на Бойко Борисов, а ние бяхме съпротива. През последните 2 години в България има политическа рецесия и не може да се сформира постоянно държавно управление. Нашата цел е да се представим добре и да участваме с експертизата и опита си в идващото ръководство, акцентира водачът на Движение за права и свободи.

Преди това Карадайъ и делегацията на Движение за права и свободи се срещнаха в Одрин с генералния консул на Република България Борислав Димитров. След това те имаха диалог със зам.-валията Съдкъ Зехин. Той дипломат Мурат Ахмет Йорук, представител на Министерството на външните работи на Одрин, благодариха на Движение за права и свободи за организирането на дарителската акция. Същото направи и кметът на Одрин Реджеп Гюркан.

В Одрин Карадайъ се срещна и с представители на изселническите организации на българските жители от Тракийския район на Турция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР