В почти всеки български дом лукът е ключова съставка в

...
В почти всеки български дом лукът е ключова съставка в
Коментари Харесай

Обелките от лука имат лечебни свойства

В съвсем всеки български дом лукът е основна съставна част в множеството ястия. Много хора знаят, че в процеса на готвене от време на време е потребно да се употребява и обелката на лука, която насища с витамини и придава вкусен цвят на супите.

Полезните свойства на луковата обелка я вършат изключително известна и необятно употребена в националната медицина. Много лечебни резултати на този артикул са получили научна аргументация и удостоверение за ефикасността си, написа zdrave.to.

Днес ще приказваме за състава, вредата и изгодите от луковата кора, както и за потреблението на продукта за разнообразни цели.

Луковата обелка е добър източник на витамини: групи В, С, Е, РР, каротин, фибри, серни съединения, фруктани, антиоксиданта кверцетин и други флавоноиди.

Серните съединения в състава на люспите на лука усъвършенстват притока на кръв и лекуват сърдечно-съдовата система. А фруктаните работят като пребиотици, т.е. селективно подтикват растежа и активността на потребните бактерии, които населяват дебелото черво. За лечебната мощ на кверцетина - малко по-късно.

Наличен е и огромен брой микроелементи от периодическата таблица: калций, фосфор, магнезий, йод и доста други.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });
Лечебни свойства
Такова многообразие от потребни субстанции изяснява изгодите от люспите от лук и отварата от него при профилактиката и лекуването на ракови болести. Други лечебни резултати:
слабително; тонизиращ ефект; холеретичен; анестетик; спазмолитично; отхрачващо средство; противораково; антисептик и др.
Отвара от лучена люспа прави отлична работа за унищожаване на натриевите и хлоридните соли от организма, което има позитивен резултат върху положението на хората със болести на сърдечно-съдовата система.

Съединенията, съдържащи се в обвивката на лука, ще оказват помощ и на тези, които постоянно страдат от болки в долните крака след тежък работен ден. Основната причина за такава болежка са солните отлагания.

Основна съставна част в люспите е кверцетинът, систематизиран като витамин от много огромна група Р (включва към 150 биофлавоноида).

Обелката на лука има най-вече антиалергичен и антихистаминов резултат. Препоръчва, защото е профилактично средство против инсулт, инфаркт и кръвни съсиреци. Облекчава депресията и нервното напрежение.

Лекарите организират редица проучвания върху кверцетина за отключване на неговия лечебен капацитет, по-специално противораковия резултат върху тялото.

Много внимание се отделя на люспите от главите лук като чудесно средство за стимулиране на имунната система. Със сигурност неведнъж сте чували фразата: " Яжте лук и чесън - и не се страхувате от никакъв грип. " В изказванието има детайл на истина.

Лечебните свойства на луковата обвивка не свършват дотук. Може да се означи добър резултат върху следните групи пациенти:
страдащи от алергии; астматици; диабетици; с бъбречни болести (нефрит и др.); с хемороиди (продуктът се употребява за вани и лосиони); проблеми с пикочната система (включително цистит); със стоматит и други инфекции на устната кухина; с гъбични кожни лезии и мазоли. Ползи за дамите
Освен това за дамите изгодите от люспите са аналгетичният резултат по време на менструация, понижаване на интензивността на признаците на предменструалния синдром и менопаузата.

Ефективността на обелките е потвърдена и при аменорея (липса на менструация при дами в репродуктивна възраст).

Отвара от люспата има превъзходен резултат върху скалпа, подхранва и усъвършенства физическите характерности на всеки косъм.
Предпазни ограничения
Когато се приема интензивно за медицински цели, запарка от люспи лук може да донесе опасности за здравето.

Употребата е неприемлива при високо равнище на съсирване на кръвта, защото кверцетинът сгъстява кръвта и може да утежни положението на пациента.

Трябва да се разбере, че това билково лекарство не дава гаранции и не е панацея. Следователно, би трябвало да се употребява единствено като допълнение към медикаменти, предписани от Вашия доктор.
Рецепти от обичайна медицина
Като се има поради от какъв брой от дълго време е прочут лукът на човечеството, хората са основали голям брой предписания. Помислете за най-популярните от тях.

Тинктура за атеросклероза

При атеросклероза е належащо да се употребяват 20 капки смес с лучена кора 3 пъти дневно, разтворени в 1 супена лъжица слънчогледово олио, половин час преди хранене.

Тинктура за лекуване на гъбични инфекции на ноктите

Процесът на подготвяне е много елементарен: нарязаната лукова кора се слага в алкохол, да вземем за пример водка (в съответствие 1:7) за 1 седмица, след което се излива в мрачен стъклен съд.

Масло за отоци и разширени вени

Ползите от кремовете и маслата с люспи от лук са неоспорими. Могат да се нанасят върху кожата или да се прибавят към водата за баня.

Смесете настърганата обвивка със зехтин или масло от гроздови семки (2 супени лъжици). Получената примес престоява в продължение на 10 дни. След това съхранявайте в ледник за 3 месеца.

При отоци и разширени вени е целесъобразно да разтривате краката си два пъти седмично с лек масаж и маслото за втриване, приготвено вкъщи.

Инфузия за коса

Използването на лучените люспи в отличен укрепителен препарат за косата, който води до възстановяване на нейните характерности и деен напредък. Получената отвара няма неприятна миризма на лук, тъй че може да се употребява толкоз постоянно, колкото е належащо.

Приготвяне: лучената обвивка се залива с топла преварена вода в съответствие 1:2 и се затваря компактно. Настоявайте тази примес за 10 часа.

Запарка за коса, както и класическа запарка, се употребява за измиване на косата в продължение на 2-3 седмици. Освен че форсира растежа на косата, това средство дейно се бори със себореята, предотвратявайки появяването на пърхот.
Чай от лук
Не желаете да губите време за предписания? Тогава просто си направете малко чай. Просто поставете малко количество от измитата обвивка в специфична цедилка за чай и я залейте с вряла вода. Това е може би най-лесният метод за подготвяне, като се резервира оптималното количество потребни субстанции на истинския артикул.

При мускулни крампи се предлага да се изпие чаша чай от лук преди лягане. Тази напитка също ще помогне на сърцето. При постоянен банкет се подсигурява укрепването на сърдечния мускул, прочистването на съдовите стени от атеросклеротични плаки и други кардиологични изгоди.

Наскоро една японска компания пусна на пазара " Чай за здраве ", съдържащ ферментирали люспи от лук с висока централизация на кверцетин. В допълнение към обвивката, чаят съдържа 9 други здравословни билкови съставки, в това число зелен чай и куркума.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР