В по-добра атмосфера в сравнение с предишната им среща е

...
В по-добра атмосфера в сравнение с предишната им среща е
Коментари Харесай

Ципрас на среща с Ердоган: За отношенията ни е важно да се намали напрежението в Егейско море

В по-добра атмосфера спрямо предходната им среща е минал диалогът на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган през вчерашния ден в границите на 73-ото Общо заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, оповестява организация АНА-МПА, като се базира на гръцки държавни източници.

По време на диалога, траял един час, Ердоган е поканил Ципрас да посети Истанбул, предава Българска телеграфна агенция.

Гръцкият министър председател е показал, че от решаващо значение за напредъка на връзките сред двете страни е уважението към интернационалното право и намаляването на напрежението в Егейско море. Било е контрактувано да се засилват контактите в тази тенденция и да бъдат приложени ограничения за създаване на доверие.

Ципрас и Ердоган са се договорили също да се ускори съдействието сред управляващите от двете страни във връзка с използването на съглашението сред Европейски Съюз и Турция (за връщане на мигранти).

Сред тематиките на диалога е било и укрепването на съдействието в региона на сигурността и по-конкретно битката с тероризма и неутрализирането на интернационалните мрежи за трафик.

Турският президент е повторил безапелационната позиция на Турция във връзка с осемте турски военни, които избягаха в Гърция след несполучливия опит за прелом.

Гръцката и турската страна са дискутирали още стопански тематики и по-специално установяването на морска връзка сред Солун и Измир, като общата цел е това да стане преди идващото лято.

Сред разискваните тематики са били още кипърският въпрос, възобновяване на богословското учебно заведение на остров Халки и вакъфските парцели на гръцката общественост в Истанбул, както и позицията на Турция във връзка с въпросите, които засягат мюсюлманското малцинство в гръцка Тракия.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР