В пловдивско училище обаче е отбелязан тъжен рекорд - всички,

...
В пловдивско училище обаче е отбелязан тъжен рекорд - всички,
Коментари Харесай

Всички зрелостници от пловдивско училище с двойки на матурата по БЕЛ


В пловдивско учебно заведение обаче е маркиран печален връх - всички, явили се на изпита зрелостници, са получили двойки. Става въпрос за завършващите СУ " Братя Миладинови " в кв. " Кючук Париж " в града под тепетата, удостовери директорката на Регионалното ръководство по обучение Антоанета Пакова. 

Директорката на училището Гълъбина Матерова пък разяснява, че учениците нямат огромен интерес към българския език.

" 18 възпитаници приключиха при нас през тази година. От тях 12 се явиха на матурите. Не знам за какво останалите 6 не са държали изпита. Както споделих по-рано, тези, на които този предмет е необходим, отиват преди този момент в други гимназии ", добави Матерова. Тя отбрани преподавателите по български език в учебното заведение.

" В никакъв случай не диря аргументите у учителите. Те са доста положителни експерти и си правят работата на равнище ", сподели още директорката.

4102 възпитаници от Пловдив се явиха на първата наложителна матура. Слабите оценки са общо 660, което е 16,09 % от всички изкарани оценки на зрелостниците.

Дълогодишни учители по български език и литература настояват, че слабите резултати към този момент са наклонност, тъй като всеки идващ випуск прекарва от ден на ден време в мрежата, все по-малко поглежда учебниците и все по-трудно борави с езика, тъй като би трябвало да се положат старания.

От предходната година матурите по БЕЛ се вършат по новия закон за учебното обучение и по нови критерии. Според преподаватели те са по-трудни, за което приказват и общите резултати за страната - миналогодишните зрелостници имат приблизително 4.05, а в този момент резултатът пада под психическата граница и е 3.93.

" Това са хора, които в действителност прекарват живота си в мрежата, учат там, забавляват се там и резултатите не са изненада, най-малко за мен. Излизат от учебно заведение генерации, които не могат да работят с учебник, с пособия както беше в миналото, учебникът е безусловно подценен в горния курс, той е надали не непотребен ", споделя дългогодишният преподавател по български език в 119-о СУ Цеца Петрова пред Българска национална телевизия.

Началникът на Регионалното ръководство по образованието в столицата Ваня Кастрева счита, че би трябвало да се направи бездънен разбор и търси повода за слабите резултати в онлайн образованието, през което мина випуска.

" Настоящите зрелостници както и актуалните седмокласници бяха от тези, които най-дълго се образоваха в електронна среда. Преживяването на пандемията има своите последствия. Това беше неглижирано време ", сподели Кастрева.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР