В Пловдив по време на традиционния пролетен панаир на занаятите

...
В Пловдив по време на традиционния пролетен панаир на занаятите
Коментари Харесай

Тъкат 20-метрова черга на пролетният панаир на занаятите

В Пловдив по време на обичайния пролетен панаир на занаятите майстори занаятчии ще изтъкат рогозка дълга 2019 см, която ще символизира Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Това разгласи на конференция уредникът на събитието Тони Симидчиева, ръководител на Регионалната занаятчийска камара, дружно с Александър Държиков, зам.-кмет на Пловдив.Това ще се случи по време на съпътстващия панаира фестивал " Споделени влакна - взор към предишното и мост към бъдещето " - за ножарство и художествена тъкан.

В изработването на специфичното произведение ще се включат седем майстори тъкачи, като в своето парче всеки ще вплете своя претекст. За изтъкаването на последните 19 сантиметра ще бъдат поканени да ги създадат кметът на Пловдив и публични представители от страните участници в пролетния панаир на занаятите. В изработването на чергата ще могат се включат и всички искащи жители, които под вещото управление на майстор-тъкач, на специфичен стан, ще вплетат своите влакна в постелката. След като бъде публично съшита, тя ще бъде предоставена на ОИ " Старинен Пловдив ".

В тазгодишното издание на занаятчийското ревю, което ще се организира на " Малката основна ", вземат участие 70 майстори от България, Сърбия и Румъния, които ще показват 20 занаяти, като дърворезба, шапкарство, ножарство, стъклопис, плъстене, разработване на украшения, художествена керамика, кошничарство и доста други Предвидени са майсторски класове по тъкачество и ножарство, като своето изкуство ще показват международно приети майстори от Франция, Русия, Беларус и България. Предвидени са също по този начин и детски работилници по тъкачество.

Специално по време на пролетния панаир на занаятите, на стълбите на Каменица, ще се състои и " Парад на шапките " с произведения дело на известната Ирина Сардарева. В парада ще могат да се включат и всички искащи, като са планувани награди за най-елегантно показване на шапка, както и за най-оригинално и атрактивно показване на лична шапка.

Официалното разкриване на пролетния панаир на занаятите в Пловдив ще е на 16 май на площад " Римски стадион " и продължава четири дни.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР