В Пловдив културата винаги е била на висок дневен ред

...
В Пловдив културата винаги е била на висок дневен ред
Коментари Харесай

Вежди Рашидов подхвана отново важните проекти на Пловдив

В Пловдив културата постоянно е била на висок дневен ред в обществото. В продължение на 12 години държавното и локалното ръководство направиха доста неща, свързани с културата в града, съобщи заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов по време на среща сред претенденти за народни представители от листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив-град с представители на културния бранш.

Думите му откриха поддръжка от статуя Вежди Рашидов – актьор, създател, някогашен министър на културата и трети в кандидатската листа в града под тепетата за предварителните избори за 48-мо Народно заседание. „ Най-показателното за едно ръководство е това, което е направило. Днес ще приказвам с цялата си любов за Пловдив, градът, с който имам прочувствена връзка “, съобщи той.

Пред цялостната зала в Дома на културата той напомни единствено част от свършеното по време на ръководството на ГЕРБ в Пловдив – ремонтът на НУМТИ „ Добрин Петков “, възобновяване на опожарения Драматичен спектакъл, реставрацията на Голямата и Малката базилики, площад „ Централен “, обновената постройка на Градската художествена изложба на ул. „ Съборна “, направеният план за ремонт на Концертна зала, стъпките, подхванати за създаване на Дом на Пловдивската опера.

„ Не ми стигна времето да довърша значими планове, само че ще продължа да се боря те да се случат. Пловдивската опера би трябвало да има собствен дом, тази прелестна натрупа го заслужава. 340 млн. лв. е в този момент бюджетът на Министерство на културата. Престъпление към националната ни нематериалност е, че не се влагат “, сподели Вежди Рашидов.



Като различен собствен приоритет той дефинира обезпечаването на средства за спомагателна инфраструктура на Градската художествена изложба в Стария град, както и поддръжка за разширение на Драматичния спектакъл и реституция на постройката откъм Главната.

Заместник-председателят на Сдружението на музеите доцент Огнян Тодоров съобщи, че е водена тежка борба за повишение стандарта на музейните служащи и напъните в тази тенденция би трябвало да продължат, с цел да няма отлив на готови фрагменти.

„ Не единствено стандартът на музейните служащи би трябвало да се увеличи, би трябвало да има задоволително средства за активността на музеите. Шест нови музея създадохме, когато бях министър. Към музеите имам уязвимост и на драго сърце ще работя за тях “, отговори Вежди Рашидов.

Директорът на ГХГ Красимир Линков обърна внимание върху нуждата от промени в нормативната база.

„ Културата е емблемата на Пловдив. Ние подпомогнахме развиването на занаятите, финансирахме археологически разкопки, които в този момент са спрени, подкрепихме значими фестивали и ще продължим да го вършим, в случай че ни дадете още веднъж доверието си “, сподели някогашният министър на културата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР