В пленарен дебат с участието на полския министър-председател Матеуш Моравецки,

...
В пленарен дебат с участието на полския министър-председател Матеуш Моравецки,
Коментари Харесай

Евродепутати поискаха да се използват всички мерки, за да бъдат защитени полските граждани

В пленарен спор с присъединяване на полския министър-председател Матеуш Моравецки, ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен и словенския министър на външните работи Анже Логар, множеството членовете на Екологичен потенциал осъдиха противоречивото решение на полския Конституционен арбитражен съд от 7 октомври. Те сложиха под въпрос независимостта на самия съд и предизвестиха за регресивния път на полското държавно управление към тоталитаризъм. Членовете на Екологичен потенциал подчертаха, че всички страни от Европейски Съюз непринудено са се съгласили с общи правила при присъединението си към Съюза и настояха, че няма несъгласие сред правния ред на Европейски Съюз и полската конституция.

От името на Словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз министър Логар съобщи, че върховенството на правото на Европейски Съюз е основата на Европейски Съюз и основата за взаимен живот в общия европейски дом. Той акцентира, че Съветът интензивно разисква въпроса за върховенството на закона и че председателството се ангажира да реализира прогрес в процедурата по член 7.

" Решението на полския Конституционен съд слага под въпрос основите на Европейски Съюз и е директно предизвикателство за единството на европейския юридически ред ", съобщи ръководителят на Комисията фон дер Лайен. За първи път съд на страна членка намира договорите на Европейски Съюз за несъвместими с националната конституция - продължи тя. Тя разгласи, че Комисията ще предприеме дейности, като се базира на процедурите за нарушаване, механизма за конвенционалност и други финансови принадлежности за отбрана на бюджета на Европейски Съюз против нарушавания на правилата на правовата страна, както и на процедурата по член 7, определяща съществено нарушаване на полезностите на Европейски Съюз.

Полският министър-председател Моравецки съобщи, че " върховенството на правото на Европейски Съюз не се разгръща върху конституционната система (...). Полската конституция е най-висшият юридически акт в Полша; тя стои над всеки различен юридически принцип ". Той твърди също, че конституционните съдилища в други страни членки, в това число Германия, Франция, Дания, Испания, Италия и Румъния, в предишното са издавали решения, сходни на в този момент обсъжданото.

Мнозинството от евродепутатите изиска от Комисията да употребява всички налични принадлежности, с цел да отбрани на първо място полските жители и най-сетне да задейства механизма за конвенционалност обвързван с върховенството на закона. Те също по този начин желаеха да се стартират процедури за нарушаване и Съветът най-сетне да предприеме дейности в сходство с член 7 (ДЕС). Членовете на Екологичен потенциал показаха мощната си поддръжка за полските жители, които излизат на улицата, с цел да се борят за господство на закона, и за съдиите и прокурорите, които не престават да ползват правото на Европейски Съюз, и приканиха полските управляващи да се вслушат в техния глас и да ги уважат.

От друга страна, някои евродепутати разкритикуваха институциите на Европейски Съюз, че са загрижени за независимостта на правосъдната система и разделянето на управляващите единствено в някои страни членки, като обявиха, че върховенството на правото на Европейски Съюз се употребява, с цел да се дадат повече пълномощия на Европейски Съюз, в сравнение с в началото са избрани в договорите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР