В питейната вода на квартал „Пастир“ в Генерал Тошево е

...
В питейната вода на квартал „Пастир“ в Генерал Тошево е
Коментари Харесай

Натровена с пестицииди е водата в квартал на Генерал Тошево

В питейната вода на квартал „ Пастир “ в Генерал Тошево е нечиста с пестициди. Населението в добруджанската община е предизвестено още през вчерашния ден да не употребява питейната течност за битови и икономически потребности в идващите 48 часа, а подаването на вода е спряно. Водоноски доставят питейна течност за рисковия регион.
Главният инженер на ВиК – Добрич Павел Павлов изясни, че замърсяването на водата с препарати за растителна отбрана е станало при работа на локален фермер в следобедните часове през вчерашния ден. Цистерната му е била обвързвана с водопроводната мрежа и част от пестицидите да попаднали във ВиК системата. Това наложило източване на водата и пречистване на тръбите.
Подаден е сигнал до полицията и РЗИ. Здравните инспектори са изпратили проби за проучване във Варненска лаборатория и едвам откакто се откри дали водата не е рискова за здравето на хората, ще се позволи тя да бъде употребена за битови потребности.
Според инж. Павлов няма заплаха за хората в квартала, те са известени да казуса. По думите му пестицидите са отровни единствено при директното им потребление, а в тази ситуация те са били разредени в съответствие 1:1000.
Двама души от квартала са потърсили лекарска помощ поради обриви. Предполага се, че са пили от нечистата вода.
Окръжна прокуратура – Добрич е образувала досъдебно произвеждане по случая.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР