В писмо, получено от германските медии, ЕС обяви съкращения на

...
В писмо, получено от германските медии, ЕС обяви съкращения на
Коментари Харесай

ЕС намали предприсъединителната помощ за Турция със 75%

В писмо, получено от немските медии, Европейски Съюз разгласи съкращения на помощите за Турция поради противозаконното сондиране на газ край крайбрежията на Кипър и военните интервенции в Сирия. Брюксел обаче не съумя да приключи плановете за поощряване на демокрацията.

Европейски Съюз понижи предприсъединителната помощ за Турция със 75%, съгласно писмо, изпратено до Европейския парламент от еврокомисаря по външните работи Жозеп Борел, заяви „ Дойче Веле ”.

Сега Турция ще получи единствено 168 милиона евро (186 милиона долара), от които 150 милиона евро ще бъдат изразходвани за подсилване на демокрацията и върховенството на закона. Останалата сума е предопределена за развиване на селските региони.

Борел оправда съкращението, като съобщи, че то е в отговор на решението на Турция да провежда военна интервенция в Североизточна Сирия и да организира неразрешено сондиране на газ край крайбрежията на Кипър.

Намаляването на помощта обаче не визира 3,5 милиарда евро, предлагани на Турция като част от по-голяма договорка с Европейски Съюз за прекъсване на бежанците, търсещи леговище в Европа. В тази връзка Брюксел се съгласи и да форсира процеса само че присъединение на Турция към съюза.

Процесът на присъединение сега е в застой заради възходящия авторитаризъм в Турция, предвождана от президента Реджеп Ердоган. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР