В писмо до Здравното министерство, Изпълнителната агенция Медицински надзор и

...
В писмо до Здравното министерство, Изпълнителната агенция Медицински надзор и
Коментари Харесай

Майката на починало в Пирогов 17-годишно момче твърди, че детето й е станало жертва

В писмо до Здравното министерство, Изпълнителната организация " Медицински контрол " и медиите Диана Ангелова показва, че синът й е опериран от израстък, за който по-късно схваща, че не е отстранен изцяло. Майката показва още, че е била сложена и неверна клапа на нейния наследник.

Диана Ангелова твърди, че нищо от описаното в здравната документи на сина й не е правилно. И добавя, че всеки доктор написа това, което го оправдава – него или клиничната пътека, по която ще получи повече средства.

Диана Ангелова написа, че когато е бил установен проблем със сина й Максим, всички лекари неврохирурзи, с които се е съветвала, са били безапелационни, че първо би трябвало да се оперира туморът, а след това, в случай че се наложи, да се сложи клапа.

" При Максим това стана по противоположен ред, тъй като още с приема ни в " Пирогов " доктор Захаринов разбра, че сме подготвени на всичко, че знаехме, че е незабавно и би трябвало да създадат нещо, ние им бяхме в ръцете и директно, и преносно, а за тях с клапата ще е по-изгодно, тъй като ще вземат повече пари и по тази причина, макар че не беше неотложно. Какво ще ми кажете за това, че доктор Захаринов реши да постави клапа на сина ми още в първия миг, в който ни видя? Та, в кабинета си той не съумя да отвори диска с образните проучвания, с цел да види тумора му, само че към този момент ме убеждаваше, че би трябвало клапа! За която би трябвало да подам документи към Комисия в НЗОК. Защо!? ", добавя още майката, представена от Българска национална телевизия.

Майката показва в писмото си, че е била сложена и неверна клапа на нейния наследник.

" Когато екипът на проф. Габровски в лицето на доктор Илков ме излъгаха, че ще му настроят клапата на някакво междинно положение 170 mmH2O, както и че " е оставил клапата незаключена ", а в следствие се оказа напълно друго!? Защо никой не ми сподели, че са му поставили такава клапа, която няма такава " междинна алтернатива " въобще!? Защо опитаха с детето ми? Защо злоупотребиха с майчиното ми доверие и безсилието ми пред заболяването?! ", пита още Диана Ангелова.

Впоследствие майката схваща, че туморът на сина й не е бил отстранен напълно.

" Операцията за унищожаване на тумора на сина ми беше на 20.10.2021 година, продължи към четири часа, съгласно лекарите била къса за такава интервенция. В следствие разбрах, че туморът не е отхвърлен напълно, тъй като мястото, на което е ситуиран, не разрешавало. Ако е по този начин, за какво никой не ми го сподели преди интервенцията?! Защо никой не беше почтен да ми каже, че тук толкоз могат!? След интервенцията персонално доктор Захаринов пристигна и ми сподели, че се постанова детето да остане за един ден в реанимация за възрастни, само че няма нищо ужасно, всичко с интервенцията било наред, „ той просто е вдигнал температура до 38 градуса и на следващия ден ще го смъкват в отделението “.

" Попитах доктор Захаринов по какъв начин е предходна интервенцията, какво ще се случи с остатъка от тумора? Д-р Захаринов все едно нямаше нищо извънредно, с допустимо най-бездушния си звук ми заяви, че „ по предварителна хистология е злокачествено, какво да Ви кажа, с две думи няма късмет да живее, да не се надявате “. Преди интервенцията, никой не благоволи да беседва с мен, да ми изясни какви може да са последствията от нея, такава алтернатива в никакъв случай не бе обсъждана, даже споменавана. Каква е тази „ предварителна хистология “? Има ли я разказана в документите? Вие проверихте ли това? Не мога да Ви опиша по какъв начин се почувствах – в прав текст ми споделят, че детето ми умира и няма смисъл от нищо. Поведението им беше същото – няма смисъл да се поставят грижи, нали е регистрирано финансово, какво се случва няма значение. "
По думите на майката след излизане на окончателната хистология на тумора на Максим, се оказало, че той не е недоброкачествен, от него не се умира, в противен случай при добре извършено лекуване има висок % на преживяемост с години.

Налага се и втора интервенция за промяна на в началото поставената клапа, написа майката.

В писмото се показва, че след втората интервенция момчето подвига висока температура и няколко пъти повръща, а личният състав остава апатичен към отток на ръката. Почти месец след интервенцията никой не е свалил и конците от корема му, а по главата му има конци, които са отрязани, само че не и извадени, добавя дамата.

Диана Ангелова показва в писмото си и че е било уговорено да бъдат признати в “Пирогов ”, само че когато пристигнали, никой не знаел за това. Допълва и че е платила за онлайн консултация с проф. Габровски и за избор на екип, в който той да взе участие. По думите й обаче той изобщо не се поинтересувал от положението на 17-годишното момче.

" Знаете ли какво е да виждате по какъв начин детето Ви гасне, а с дни да не се появява доктор - експерт? Аз платих избор на екип, с цел да взе участие проф. Габровски в интервенцията на сина ми, след нея той нито един път не пристигна да види по какъв начин е оперираният от него пациент! Нито един път! Когато се пробвах да го причакам и да приказвам с него всякога срещах въпроса: „ А, кой е Максим?! “. Плащах за онлайн съвещания на уеб страницата му, макар че синът ми беше в болничното заведение, където той работи! Това редно ли е? Нормално ли е? Какво контролирате и проверявате Вие, измислените от тях документи?! Няма да се изненадам, в случай че в тях написа, че е идвал, че се е грижил, в случай че някъде се е подписвал, нали в тази болница ги сформират тези документи, белким очаквате да си разкрият грешките?! Нужно ли е за всичко да заплащам такса за екип, в случай, че проф. Габровски не се вясна нито един път при сина ми? Как той реализира постоперативна грижа? Вие това проверявахте ли го? ”

Диана Ангелова твърди, че болничното заведение взима такса „ компаньон “ за околните на пациентите, които желаят да бъдат до тях, до момента в който са принуждавани да спят по коридорите.

" През цялото време ми се създаваше чувството, че чакат да им предложа повече пари, с цел да се ангажират и погрижат за детето ми. Мои познати ми споделиха, че синът им е лежал в Неврохирургията за възрастни и на ръка са давали пари на лекарите, с цел да им извърнат внимание. Вярвайте ми, в случай че имах повече – бих дала, само че освен нямах, само че и не считам, че е човешко за хора в това състояние да бъдат унизявани и принуждавани на това! ”

Диана Ангелова написа още, че хигиената е била под всякаква рецензия. В стаята дружно с нея и сина й даже били настаналили дете с грип А, от което те се заразили. Престоят на двамата в болничното заведение съответствува и с пандемията от COVID-19, когато контактите бяха лимитирани. Диана Ангелова твърди, че сама е дезинфекцирала стаята поради небрежност на санитарите.

Българска национална телевизия е изпратила претенции за позиции до Министерството на здравеопазването и до " Пирогов ". До момента на публикуването на текста няма получени отговори.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР