В писмо до председателя на КЗК Юлия Ненкова и председателя

...
В писмо до председателя на КЗК Юлия Ненкова и председателя
Коментари Харесай

Медиен клъстер до КЗК и КЕВР: Спрете сделката между ЧЕЗ и Еврохолд


В писмо до ръководителя на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова и ръководителя на КЕВР Иван Иванов публицистите от Клъстер за свободно слово, медии и публицистика слагат редица въпроси, свързани със договорката ЧЕЗ – Еврохолд и упорстват за прекъсването й. В частност става въпрос за следствие, обвързвано с нарушавания в бранш Енергийна успеваемост.

Прилагаме писмото без редакторска интервенция:

Във връзка с информацията, че на 20 юни 2019 година обществения холдинг Еврохолд е подписал контракт за придобиване на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България, оповестена публично на интернет страницата на компанията се обръщаме към Вас със следния въпрос:

Ще позволите ли изповядването на договорката поради, че ЧЕЗ се намира в обстановка на фрапантно престъпление, открито с протоколно решение на Министерския съвет на Република България, и надлежно е налице стартирало произвеждане на Европейската Комисияза определяне на нарушаване по отношение на Директива 2012/27/ЕС?

Предвид действителния риск за енергийната сигурност на страната в резултат на тежка глоба от страна на ЕК, ще задължите ли закононарушителя ЧЕЗ да почисти отговорностите си произлизащи от Закона за Енергийна Ефективност преди да дадете зелена светлина за придобиване на българските му активи от страна на Еврохолд?

Прилагаме огромното и навременно следствие на Клъстер за свободно слово, медии и публицистика, както и разкритията на други медии, по отношение на закононарушенията в бранш Енергийна Ефективност на трите, считани за монополиста, ЧЕЗ, Енерго Про и ЕВН, довели до пускане на произвеждане от страна на ЕК за несъблюдение на Директива 2012/27/ЕС с действителен риск България да бъде глобена над 1 милиард лв. (разбирайте жителите, като крайни консуматори, посредством сметките за ток)!!!

Във връзка с оповестения на 24 януари 2019 година информативен документ на формалната страница на ЕК за стартирането на произвеждане за определяне на нарушаване по отношение на Директива 2012/27/ЕС и изпращането на публично уведомително писмо до България със период от два месеца за отговор.

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-19-462_bg.htm

Както и по отношение на публикуванотона формалната страница на АУЕР протоколно решение на Министерски съвет № 27 от 11 юли 2018 година с одобрен поименен лист на задължените лица по член 14, алинея 4 от ЗЕЕ и избраните им самостоятелни цели за енергийни спестявания за осъществяване през 2018 година, както и регистрираното все още несъблюдение за 2017г.

https://www.seea.government.bg/bg/vazhno/9945-individualni-tseli-2018

АЛАРМА насочи публично питане до всички заинтересувани институции относнофрапантното несъблюдение (ЗАКОНОНАРУШЕНИЕ) с над деветдесет % (90%) на избраните от Министерски съвет самостоятелни цели за енергийни спестявания от страна на задължените лица:

- самостоятелна цел за енергийни спестявания 2017 година 423,533 ГВтч (100,00%)

- несъблюдение 2017 година 396,868 ГВтч (93,70%)

В следствие АУЕР разгласява на формалната си страница НЕИЗПЪЛНЕНИЕТО от страна на задължените лица по член 14, алинея 4 от Закона за Енергийна Ефективност на избраните им самостоятелни цели за енергийни спестявания за 2017г. и 2018г., както и проекто отговорностите за 2019г:

https://www.seea.government.bg/documents/Individualni_Celi_Proekt_15.03.2019.pdf

Кумулативно неизпълнението за 2017г. и 2018г. както и новата цел за 2019г. възлиза надлежно на 455 ГВтч за ЧЕЗ, на 359ГВтч за Енерго-Про и на 455ГВтч за ЕВН което води до над 1 милярд лв. не осъществени директни вложения при крайните консуматори и/или до близо 40 милиона лв. не добити Удостоверения за Енергийни Спестявания, отплата за промишленостите и общините осъществили вместо закононарушителите вложенията.

В формален отговор до редакцията Изпълнителния шеф на АУЕР Ивайло Алексиев, на който е предоставен контрола върху спазването на закона, декларира, че ПРЕСТЪПНОТО държание на монополистите от ЧЕЗ, Енерго Про и ЕВН ще бъде глобено с цялата тежест на закона с периодически санкции до 500.000лв!!!

“Приложено Ви адресирам отговор на сложени от Вас въпроси.

По силата на условията на Директива 2012/27/ЕО България е поела ангажимент, като страна-член на Общността, да извършва Национална цел за енергийни спестявания до 2020 година

Напредъка по осъществяването на този народен ангажимент се регистрира в Европейската комисия годишно посредством Годишните доклади на НПДЕЕ.

Цитираното процентно несъблюдение на самостоятелните цели за енергийни спестявания се базира на поименен лист, настоящ към март 2018 година

„ Неизпълнение “ на цел за 2017 година може да бъде открито, надлежно глобено, най-рано едвам след приключване на законово-установения период за оценка и установяване на годишни отговорности за настоящата (2019) година (публикувано на формалната страница на АУЕР, записка на редакцията).

Ивайло Алексиев, изп. шеф АУЕР “

В формалното ПРЕДЛОЖЕНИЕ на „ ЧЕЗ Електро България “ АД (основен актив предмет на договорката с Еврохолд, записка на редакцията) за одобряване на нужни доходи и цени за услугата „ публично доставяне с електрическа сила “ за регулаторен интервал, в действие от 01.07.2019 година, сдружението признава публично пред КЕВР неизпълнението на индивидулните си цели произлизащи от Закона за Енергийна Ефективност информирайки регулатора, че през месец юни управителния съвет на сдружението е одобрило „ Стратегия за осъществяване на задачите за енергийни спестявания “ с включен „ План за деяние “.

http://www.dker.bg/uploads/zaqvlenia_ceni/2019/el/cez-elektro-bulgaria-ad.pdf

В т.6 на предлагането на „ ЧЕЗ Електро България “ АД можем да прочетем „ Предвид натрупването на неизпълнението и образуването на кумулативна цел за всяка година, която е неведнъж по-голяма от единичната стойност на задачата за съответната година, като стопански аргументиран за сдружението е определен разновидността за закупуване на Удостоверения за енергийни спестявания от ограничения въведени в употреба в година предхождаща годината или в същата година, за която е влезнало в действие съответното задължение… Във връзка с гореизложеното бяха направени преизчисления на нужните средства за осъществяване на задачите посредством покупка на Удостоверения за енергийни спестявания, осъществени от трети лица. На база на новите калкулации е направено доначисление на провизията за енергийна успеваемост в Годишния финансов доклад за 2018г… “

С сегашното отворено писмо се обръщаме към институциите, и в частност Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР вярвайки откровено, че на база техните пълномощия няма да разрешат придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България от страна на обществения холдинг Еврохолд до момента в който фирмите от групата ЧЕЗ не изчистят обстановката на фрапантно престъпление застрашаващо енергийната сигурност на страната!!!

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР