В писмо до инвеститорите, Softbank предупреди, че очаква най-големият й

...
В писмо до инвеститорите, Softbank предупреди, че очаква най-големият й
Коментари Харесай

Softbank предвижда загуба от над 16 млрд. долара за Vision Fund

В писмо до вложителите, Softbank предизвести, че чака най-големият й фонд да регистрира загуба за годината

SoftBank понижи прогнозата си за финансовите резултати за фискалната година, която завърши на 31 март 2020 година Японската компания чака нейният Vision Fund с пазарна капитализация от над 100 милиарда $ да регистрира загуба в размер на 1.8 трлн. йени (16.5 милиарда долара) заради неприятното показване на вложенията ѝ по време на коронакризата. Загубата се обрисува бъде първата на годишна база за японската компания от 15 години.

След като софтуерният фонд, в който взе участие и Саудитска Арабия, претърпя загуби в последните три тримесечия, SoftBank предизвести вложителите си за евентуална годишна оперативна загуба от 12.5 милиарда $. Лошото показване се изяснява с " влошаващата се пазарна среда ", породена от коронавирусна.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики SoftBank удари на камък с WeWork

Vision Fund стартира да демонстрира признаци на стрес през втората половина на 2019 година заради несполучливото IPO на WeWork. SoftBank и Vision Fund вложиха общо 14.25 милиарда $ в стартъпа за отдаване на офиси чартърен, само че процедурата за излизане на борсата провокира опасения за финансовите резултати и корпоративното ръководство на WeWork и в последна сметка компанията отдръпна проектите си за IPO. SoftBank от своя страна даде избавителен пакет за WeWork и в този момент има мажоритарен дял в компанията, която съставлява към 5% от портфолиото на Vision Fund.

Миналата седмица WeWork заведе дело против SoftBank, откакто японският вложител се отхвърли от плануваното в допълнение закупуване на акции на стойност 3 милиарда $ от акционерите на WeWork. Като причина за отменяне на процедурата SoftBank уточни идните следствия против стартъпа, както и неизпълнението на разнообразни условия за финансово стабилизиране. SoftBank към този момент отписа от салдото си 4.6 милиарда $ за тази инвестиция, като това се случи, преди да удари рецесията.

Проблемните вложения

WeWork надалеч не е единственият проблем на Softbank. Инвестициите в бранша с недвижими парцели (компании като WeWork, Compass и Opendoor) са едвам 10% от цената на фонда. Близо 40% обаче са вложени в транспортния и логистичния бранш (Uber, DoorDash), като точно той се оказа от най-засегнатите на фона на световната пандемия.

Не всичко е в алено обаче, към 19% от средствата на фонда са вложени в потребителски компании, измежду които има обещаващи вложения като 2.3 милиарда $ в ByteDance (TikTok), както и 2.5 милиарда $ в южнокорейската компания за електронна търговия Coupang. Едва 6% от активите на фонда са вложени в здравния бранш, а 4% са в снабдители на облачни услуги. Компанията има дял в компанията за бизнес връзка Slack, която се търси доста повече, когато милиони са принудени да работят от у дома в изискванията на пандемия.

Висока възвръщаемост - висок риск

Vision fund е планиран да обезпечава висока степен на възвръщаемост на вложенията, влагайки в започващи компании като Uber и WeWork. Но спомагателната облага постоянно носи по-значителни опасности, които, наподобява, сега се трансформират в действителност. Макар да изпитваше компликации напоследък, фондът на Softbank съумя да притегли вложители - както някои страни, по този начин и огромни компании.

Повече от половината капитал на фонда идва от две страни от Близкия изток - 45 милиарда $ от Фонда за обществени вложения на Саудитска Арабия и 15 милиарда $ от Абу Даби. Самата SoftBank влага 32.5 милиарда $ с известна поддръжка от няколко софтуерни компании, измежду които Apple (2 милиарда долара), Foxconn (2 милиарда долара) и Sharp (1 млрд.). Структурата на фонда е да изплаща по 7% на година на вложителите си, като по този метод те получават сигурна възвращаемост на вложенията си, само че във време на криза това може да се окаже проблем за Softbank.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР