В петък в социалните мрежи се появи нова порция американски

...
В петък в социалните мрежи се появи нова порция американски
Коментари Харесай

Какво е известно за изтеклите документи на Пентагона?

В петък в обществените мрежи се появи нова порция американски секретни документи, този път освен за Украйна, само че и за Близкия изток и Китай . Това заяви New York Times. Ден по-рано изданието откри: изображения на хипотетични документи на Пентагона и НАТО, свързани с подготовката на украинската атака, обобщава Руската работа на Би Би Си.

Длъжностни лица в няколко страни в този момент се пробват да оценят вредите от приключването и към момента не могат да схванат по какъв начин оповестените документи са останали незабелязани толкоз дълго време , написа Washington Post.

Снимки на минимум няколко десетки страници със строго секретни документи бяха оповестени на 28 февруари и 2 март в платформата Discord . Властите обаче научиха за това едвам след изявленията на NYT тази седмица.

Какво има в документите

се състои от повече от 100 документа за американската национална сигурност по отношение на Украйна, Близкия изток, Южна Корея и Китай .

От тях следва, че Съединени американски щати наблюдават както съветските управляващи, по този начин и чиновници от Украйна и съюзническите страни , написа New York Times, който проучва изтеклите в мрежата материали.

По-специално,. Например в един от документите с гриф " Строго секретно " се приказва за проектите на съветския Генерален щаб за противопоставяне на танковете, които страните от НАТО доставят на Украйна.

От материалите също по този начин следва, че американските разследващи служби са предупреждавали Киев в действително време за времето на съветските удари и даже за съответните цели на тези офанзиви и по този метод са дали на Украйна опция да предприеме защитни ограничения.
 Украйна отхвърля проектите за контраофанзивата ѝ да са изтекли в интернет
Украйна отхвърля проектите за контраофанзивата ѝ да са изтекли в интернет

Въпросните секретни документи били подправени

Например, съгласно един от документите, американското разузнаване е било наясно с прехвърлянето от Министерството на защитата на Русия на проект за нанасяне на удари по украински позиции на две места в избран ден през февруари, съгласно Washington Post. Освен това е Украйна знаела авансово, че военните приготвят удари по дузина енергийни уреди и същия брой мостове в Украйна.

Докладите на разузнаването демонстрират също, че Съединените щати следят висшето военно и политическо управление на Украйна . Това отразява опитите на Вашингтон да получи ясна визия за военната тактика на Украйна.

" Тези материали удостоверяват концепцията, от дълго време изказвана от чиновници на разузнаването, че Съединените щати имат по-ясна картина за съветските военни интервенции, в сравнение с за украинските проекти ", написа NYT.

Освен данни, директно свързани с войната, приключването съдържа и информация за съдружниците на Съединени американски щати, по-специално за Южна Корея.

В този раздел от документите се показва, че южнокорейските чиновници са били загрижени, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън може да окаже напън върху президента Юн Сок-йол да даде помощ на Украйна.

В същото време в документите се споделя, че американците са научили за това от " отчета на електронното разузнаване ". New York Times изяснява, че това значи подслушване и четене на имейли.

Южна Корея разгласи в неделя, че ще разиска със Съединените щати приключването на документи на Централно разузнавателно управление на САЩ, които демонстрират, че американската разследваща работа е прихванала корейски имейли, обсъждащи опцията за доставка на муниции на Украйна.

На брифинг за пресата представител на Сеул сподели: " Ще прегледаме прецедентите и случаите, включващи други страни, и ще отговорим по съответния метод. "

В същото време самият факт, че Съединени американски щати желаят такива доставки от Република Корея, не е загадка - фактът, че американците желаят такова решение от корейците, стана прочут през ноември от обява на Wall Street Journal.

Южна Корея отхвърля да доставя оръжие на Украйна, ограничавайки се единствено до доставката на филантропична помощ. Корейците обаче доставят оръжие на Полша и Съединени американски щати.

самоходни артилерийски установки К-9 и съществени бойни танкове К-2. В същото време Полша съобщи на Украйна самоходните си оръдия " Краб " и танковете Т-72.

В началото на март стана известно, че Сеул е одобрил предаването на Украйна на самоходните гаубици Krab , които употребяват съставни елементи корейско произвеждане. Това беше първото удостоверение, че Сеул публично се е съгласил да достави на Украйна оръжия с южнокорейски съставни елементи, а не просто да си затваря очите за тях.

Какви опасности пораждат от приключването

Изтичането има капацитет да аргументи действителни вреди на военните старания на Украйна, в случай че помогне на Москва да затвори някои свои " дупки " в своето разузнаване. 

То към този момент усложни връзките със съюзническите страни и породи подозрения по отношение на способността на Америка да пази тайните си, отбелязва NYT.

Въпреки че е малко евентуално съюзническите чиновници да бъдат сюрпризирани от известията за наблюдаване, стартирането на подобен материал постоянно попречва връзките с основни сътрудници, като Южна Корея, чиято помощ е нужна за снабдяването на Украйна с оръжия.

По-рано в коментара на NYT чиновник на разузнаването назова приключването " призрачен сън за Петте очи ", имайки поради съюза от страни, които интензивно споделят разузнаване (САЩ, Англия, Австралия, Нова Зеландия и Канада).

В петък висши чиновници на Пентагона ограничиха достъпа до разследваща информация , споделиха два източника на Washington Post. Един от тях дефинира наложените ограничения като извънредно строги и допусна, че това демонстрира суматоха измежду управлението на Пентагона.

Ако Вашингтон ограничи достъпа на съдружниците до бъдещи разследващи отчети, те може да останат изцяло в незнание, притеснява се чиновник на европейското разузнаване.

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати в събота съобщи, че е почнало следствие на приключването на информация: " Свързахме се с Министерството на защитата за това и започнахме следствие ", сподели представител на министерството на правораздаването пред Агенция Франс Прес.

В изказване на Пентагона в четвъртък се споделя, че Министерството на защитата изследва информация за допустимо приключване. В петък, когато беше разкрита нова партида документи, представители на ведомството споделиха, че няма какво да прибавят.

В частни диалози обаче чиновници от няколко организации за национална сигурност признаха както бързината на управляващите да открият източника на приключването, по този начин и страха, че ще изтекат още документи.
 Украйна търси по какъв начин да спре приключването на военна информация
Украйна търси по какъв начин да спре приключването на военна информация

Заседание при украинския президент по въпроса
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР