В петък президентът на Китай Си Дзинпин представи амбициозен план

...
В петък президентът на Китай Си Дзинпин представи амбициозен план
Коментари Харесай

САЩ и Китай задълбочават надпреварата за икономическо влияние в Азия

В петък президентът на Китай Си Дзинпин показа упорит проект за подкрепяне на издигането на Централна Азия на идващото равнище на развиване. Той включва разнообразни ограничения - от построяването на инфраструктурни мрежи до стимулиране на търговията, като в същото време се концентрира върху „ избягването на външна интервенция ", оповестява Reuters.

Китай е подготвен да синергизира тактиките си за развиване с петте централноазиатски страни - Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, и да катализира взаимните старания за поощряване на модернизацията на шестте страни, декларира Си в речта си по време на срещата на върха Китай-Централна Азия в Северозападен Китай.

" Светът се нуждае от Централна Азия, която е постоянна, просперираща, хармонична и добре обвързвана ", безапелационен е той, като прибавя, че шестте страни би трябвало да се опълчват на " външната интервенция " във вътрешните работи на района и на опитите за предизвикателство на " цветни революции ". Не на последно място, показва още китайският водач, те би трябвало да поддържат „ позиция на нулева приемливост към тероризма, сепаратизма и екстремизма “.

" Китай е подготвен да помогне на страните от Централна Азия да подобрят правоприлагането, сигурността и построяването на отбранителни качества ", подчертава още Си.

Двудневната среща на върха в историческия град Сиан, който е част от Пътя на коприната, беше показана от китайските държавни медии като успех на китайската районна дипломация, като по-рано водачите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан дадоха обещание поддръжка за Пекин и се ангажираха с по-задълбочено двустранно съдействие, показва още Reuters и прибавя:

„ Тази демонстрация на взаимност от страна на централноазиатските съседи на Китай се чака да контрастира внезапно с отрицателния облик на Пекин, който ще бъде показан на срещата на върха на водачите на G7 в Хирошима през уикенда. Този израз на доверие към Китай ще послужи за противопоставяне на обвиняванията на Съединени американски щати за дипломация на принудата, употребена от Пекин. Събирането на петима държавни водачи на китайска земя без съветския президент Владимир Путин също по този начин видимо доближава Централна Азия към китайската сфера на въздействие, защото фокусът на Москва остава заключен върху войната в Украйна “.

Информацинната организация цитира също по този начин изявление на Си, в което той показва, че Китай и страните от Централна Азия би трябвало да задълбочат стратегическото взаимно доверие и постоянно да си оказват " ясна и мощна поддръжка " по въпроси от основен интерес като тези, свързани със „ суверенитета, независимостта, националното достолепие и дълготрайното развиване “.

За да се случи това, Пекин възнамерява да усъвършенства двустранните капиталови съглашения със страните от Централна Азия и да усили размера на трансграничния транспорт на товари в района.

Администрацията на Си ще насърчи финансираните от Китай предприятия в Централна Азия да основават повече работни места, ще ускори процеса по създаване на задгранични логистични бази в района и ще пусне специфична влакова линия, ориентирана към поощряване на културния туризъм с Централна Азия.

Двустранната търговия сред Китай и Централна Азия доближава рекордните 70 милиарда $ през предходната година, като водеща позиция заема Казахстан с 31 милиарда Пекин се стреми да задълбочи икономическите си връзки с тази страна в устрема си към по-голяма продоволствена и енергийна сигурност. В този ред на мисли, Си се обръща с апел към останалите водачи за увеличение на търговията с петрол и газ и усъвършенстване на енергийното съдействие в границите на индустриалните вериги, новите енергоносители и мирното потребление на нуклеарната сила.

В по-далечна вероятност Китай поддържа построяването на интернационален транспортен кулоар през Каспийско море.

Съединени американски щати затвърждават позициите си в Тайван

Вашингтон също не спи, когато става дума за затвърждаването на икономическото наличие в Азия. Съединени американски щати и Тайван са постигнали съглашение по първата част от комерсиалната си самодейност " 21-ви век ", която обгръща митническите и граничните процедури, регулаторните практики и дребния и междинния бизнес, оповестяват от U.S. Trade Representative (USTR), представени от Reuters.

След като бъде подписано първичното съглашение на американско-тайванската самодейност за търговия, ще стартират договаряния по други, по-сложни търговски области, в това число селско стопанство, цифрова търговия, трудови и екологични стандарти, държавни предприятия и непазарни политики и практики, декларират още от USTR.

Търговският представител на Съединени американски щати Катрин Тай разяснява, че договорката укрепва връзките сред Съединени американски щати и Тайван и демонстрира, че те могат да работят дружно за реализиране на комерсиалните цели на своите жители.

" Очакваме с неспокойствие да продължим тези договаряния и да завършваме устойчиво и висококачествено комерсиално съглашение, което да се оправи с икономическите провокации на 21-ви век ", споделя Тай.

Службата за търговски договаряния на Тайван, на собствен ред, назовава съглашението " исторически значимо " и декларира, че страната има за цел да завърши договарянията по всички останали въпроси до края на годината.

Не се чака пактът да промени митата за стоките, само че поддръжниците му настояват, че той ще ускори икономическите връзки сред Съединени американски щати и Тайван, ще отвори острова за повече американски експорт и ще усили способността му да се опълчи на икономическият напън от страна на Китай.

„ Пекин реагира гневно на неотдавнашните задължения на тайванския президент Цай Инг-уен към високопоставени американски политици, в това число на срещата през април с ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти. Обявяването на комерсиалния пакт идва директно преди плануваните срещи на министъра на търговията на Китай Уанг Уента с ръководителя на USTR Катрин Тай и министъра на търговията на Съединени американски щати Джина Реймондо. Двустранните диалози започнаха през август предходната година, откакто администрацията на Байдън изключи Тайван от по-голямата си паназиатска комерсиална самодейност - Индо-тихоокеанската икономическа рамка “, напомня осведомителната организация.

От USTR декларират, че текстът по отношение на митниците и улеснението на търговията с Тайван ще понижи бюрокрацията за американските компании при експорт на артикули за острова, като ще разреши електронно подаване на митнически формуляри и онлайн заплащане на мита и такси, съкращавайки времето за изчакване на корабите.

Текстовете по отношение на положителните регулаторни практики и регулирането на услугите, на собствен ред, имат за цел да рационализират оперативните лицензи за фирмите, които желаят да правят трансгранична активност, и да насърчат опциите за лоялна конкуренция.

В същото време тези, свързани с дребните и междинните предприятия, целят улеснението на трансграничните вложения и финансирането в бранша, декларират в умозаключение от USTR.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР