В петък правителството на Япония поиска от съда да разпореди

...
В петък правителството на Япония поиска от съда да разпореди
Коментари Харесай

Защо Япония търси разпускането на противоречивата Църква на обединението?

В петък държавното управление на Япония изиска от съда да разпореди разпускането на клона на Църквата за обединяване в Япония след убийството на някогашния японски министър председател Шиндзо Абе през юли 2022 година

Ходът на държавното управление идва след траяло месеци следствие на църквата, публично известна в Япония като Семейната федерация за международен мир и обединяване.

Разследването последва изказванията на обвинения стрелец, Тецуя Ямагами, че той е прострелял смъртоносно Абе, тъй като е вярвал, че водачът е обвързван с църквата, която Ямагами упреква за банкрута на фамилията му посредством несъразмерните дарения на майка му, член.

По-рано през януари японските прокурори упрекнаха Ямагами в ликвидиране и обвинявания в огнестрелно оръжие.

Разследването на държавното управление стигна до заключението, че практиките на групата – в това число действия за набиране на средства, за които се твърди, че са оказвали напън върху почитатели да вършат несъразмерни дарения – нарушават Закона за религиозните корпорации от 1951 година

Този закон разрешава на японските съдилища да наредят разпускането на религиозна група, в случай че тя е направила деяние, „ за което е ясно, че поврежда значително публичното богатство “.

Окръжният съд в Токио в този момент ще вземе решение въз основа на доказателствата, показани от държавното управление, съгласно японската социална телевизия NHK.

Това е третият път, когато японското държавно управление желае заповед за разформироване на религиозна група, упрекната в нарушение на закона.

Тецуя Ямагами е ескортиран от полицейски чиновници в полицейски сектор в Нара, западна Япония на 10 юли 2022 година Тецуя Ямагами е ескортиран от полицейски чиновници в полицейски сектор в Нара, западна Япония на 10 юли 2022 година Киодо/Ройтерс/ФАЙЛ

Също по този начин се опита да разпусне култа Аум Шинрикьо, откакто през 1995 година някои от членовете му направиха смъртоносна офанзива с газ зарин в системата на метрото в Токио, която остави десетки убити и хиляди ранени, и храма Миокаку-джи, чиито свещеници излъгаха хората, като им повдигнаха обвинявания за екзорсизми. Съдилищата се произнесоха с държавното управление и по двете заповеди.

Църквата на обединяването в Япония неведнъж е отричала каквото и да е нарушаване, обещавайки промяна и етикетирайки новинарското отразяване против нея като „ предубедено “ и „ подправено “.

В четвъртък тя излезе с изказване, в което се споделя, че е „ доста тъпо “, че държавното управление желае заповедта за разформироване, изключително защото то „ работи върху реформирането на църквата “ от 2009 година насам. Добави, че ще направи правни контрааргументи против заповедта в съда.

Ако бъде разпусната, Обединителната черква, учредена от преподобния Сун Мюнг Мун в Южна Корея през 1954 година, ще загуби статута си на религиозна корпорация в Япония и ще бъде лишена от данъчни облекчения. Въпреки това, той към момента може да работи като юридическо лице.

Експерти настояват, че обработката на заповед за цялостно разформироване на групата може да отнеме години и даже може да рискува да изтласка активността на субекта в конспиративност.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР